Svet

17.11.2014. 09:46

Zimo

Autor: Nova Ekonomija

Lantern, uređaj koji bi mogao da promeni internet

Svet

17.11.2014. 09:46

Utopijska ideja o besplatnom internetu za sve, koji možemo koristiti bez cenzure, konstantno je prisutna, a jedan novi uređaj će je možda i ostvariti.
Reč je o uređaju Lantern, za koji je pokrenuta kampanja na Indiegogo servisu. 
Autori projekta, koji je do sad skupio gotovo 78 hiljada dolara od potrebnih 200, kažu da on osigurava besplatno korišćenje interneta svuda, bez potrebe za napajanjem i bez cenzure, jer je Lantern osmišljen kao prijemnik koji je konstantno povezan sa radio talasima koje emituju sateliti iz mreže Outerneta. 
Ova mreža koja je u avgustu ove godine počela emitovati svoj prvi javni signal nudi korisnicima primanje 200 MB sadržaja dnevno, potpuno besplatno. Međutim, entuzijasti koji su želeli da koriste besplatan satelitski pristup internetu morali su sami da naprave prijemnik, a Lantern za to nudi jedinstveno rešenje. 
On je osmišljen ne samo kao prijemnik „običnog“ satelitskog signala, nego ima mogućnost pretvaranja istog u digitalne datoteke, web stranice, e-knjige, video, muziku, zapravo bilo koji sadržaj koji i inače preuzimamo s weba. 
Nakon prijema signala iz satelitske mreže Outerneta Lantern ih dakle, pretvara u digitalne datoteke i zahvaljujući ugrađenom Wi-Fi hot spotu distribuira na bilo koji povezani uređaj. 
Bez obzira na to da li je reč o prenosniku, tabletu, pametnom telefonu, Lantern može osigurati pristup webu nezavisno od toga na kojoj se lokaciji trenutno nalazite. 
Osim toga, zahvaljujući solarnim panelima, napajanje je osigurano ne samo za Lantern, nego putem nje možete puniti i uređaj koji koristite za pristup internetu. 
Ima ugrađen hard disk, tako da će omogućavati i takozvani „offline mod“, odnosno preuzimanje sadržaja koje ne morate pregledati odmah, nego u trenutku kada vam to odgovara ili želite. 
Autori tvrde da će Lantern biti zauvek besplatan, a jedina ograničenja vezana su za pristupnu brzinu, odnosno brzinu preuzimanja datoteka sa satelitske mreže. 
Vrlo jednostavno – što se više novaca prikupi, to će brzina biti veća, a ako sredstva budu dovoljna, autori planiraju da lansiraju i sopstvene satelite u Outernet mrežu. 
Da li je ovo budućnost pristupa webu, teško je oceniti, ali ostaje pitanje kako će na njega reagovati regulatorna tela, ali i pružaoci usluga pristupa internetu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.