Majkrosoft priznao da pregovara o kupovini TikToka

Foto: Pixabay

Majkrost je rekao da planira da nastavi sa pregovorima za kupovinu američkog dela poslovanja popularne kineske aplikacije za deljenje kratkih video snimaka TikTok, nakon nekoliko nedelja tajnih pregovora, javlja agencija Rojters.

Prema predloženom sporazumu, Majkrosoft bi preuzeo poslovanje TikTok-a u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Ova izjava usledila je nakon razgovora između izvršne direktorke Satije Nadele i američkog predsednika Donalda Trampa. 

Tramp je u petak rekao da planira da zabrani TikTok zbog zabrinutosti da kinesko vlasništvo predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost zbog ličnih podataka kojima rukuje.

Nakon što je prvobitno odbio ideju da Majkrosoft kupi TikTok, predsednik Tramp pristao je da dozvoli Majkrosoftu da pregovara o kupovini ove aplikacije jedino ako uspeju da završe pregovore za 45 dana.

Ovaj rok postavio je Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), koji pomno analizira ponude za potencijalne nacionalne bezbednosne rizike.

Majkrosoft kaže da će osigurati da se svi privatni podaci američkih korisnika TikTok-a prenesu i ostanu u Sjedinjenim Državama, kao i da se nadaju da će pregovori biti gotovi do 15. septembra.

Predložena akvizicija TikTok-a, koji ima 100 miliona američkih korisnika, ponudila bi Majkrosoftu retku priliku da postane veliki konkurent gigantima društvenih medija, kao što su Fejsbuk i Snepčet.

Još uvek nije poznato koliko bi Majkrosoft platio za TikTok, ali neki stručnjaci procenjuju da je vrednost TikToka oko 50 milijardi dolara.

Kompanija je dodala da nije sigurno da će dogovor biti postignut.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara