Foto: The White House (Flickr)

Makron i Merkel na samitu G7 pozvali da se pomogne Amazoniji

Foto: The White House (Flickr)
Grupa 7 dogovorila je paket pomoći za Brazil i okolne zemlje, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron. 

Predsednik Francuske i predsednik Čilea Sebastijan Pinjera dogovorili su da sve zemlje u regionu Amazona učestvuju u dugoročnom projektu zaštite i pošumljavanja zemlje opustošene požarima. Više detalja o ovom projektu će biti prezentovano sledećeg meseca na Generalnoj skupštini UN-a.

Desetine hiljada požara, trenutno uništavaju Amazoniju i još uvek nije sigurno na koji način će ovaj novac biti utrošen, kao ni da li će ovo biti dovoljno. Pinjara je izjavio da su zemljama pogođenim požarom najpotrebnije specijalizovane letelice za gašenje, oprema za gašenje i brigade opremljene za delovanje u ovakvim situacijama.  

Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su pozvali da se Grupa 7 pozabavi stanjem u Amazoniji i nazvali ovo globalnom krizom imajuću u vidu uticaj prašume na klimu u svetu, kao i na činjenicu da je Amazonija dom velikog broja životinjskih vrsta.

Uništavanje šuma se ubrzalo i pre izbijanja požara, a sve nakon što je aktuelni predsednik Brazila Žair Bolsonaro preuzeo mandat. Organizacije i stručnjaci su često isticali da upravo on ohrabruje uništavanje šuma, koje su često namerno i protivzakonito spaljivane kako bi se očistila zemlja za uzgoj stoke ili kako bi se napravilo poljoprivredno zemljište. 

VIŠE O STANJU U AMAZONIJI I ULOZI PREDSEDNIKA PROČITAJTE OVDE:


PROČITAJTE JOŠ:Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara