Svet

08.12.2021. 13:07

Jutarnji list

Autor: Nova Ekonomija

Menja se izgled novčanice evra

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard zatražila je da 19 stručnjaka, po jednog iz svka zemlje evrozone, da izaberu dizajn novi dizajn za novčanice evra do 2024. godine, piše Telegraf, a prenosi Jutarnji List.Na trenu...

Foto:Pixabay

Svet

08.12.2021. 13:07

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard zatražila je da 19 stručnjaka, po jednog iz svka zemlje evrozone, da izaberu dizajn novi dizajn za novčanice evra do 2024. godine, piše Telegraf, a prenosi Jutarnji List.

Na trenutnim novčanicama se nalaze motivi prozora, vrata i mostova koji su bazirani na različitim epohama i stilovima.

Novi dizajn evra će osmisliti skup savetnika sačinjenih od eksperata iz raznih oblasti, od dizajnera i umetnika, preko fizičara do arheologa. Izgled novčanica se menja kako bi se prilagodio Evropljanima „svih uzrasta i kultura“.

Nakon osmišljenih vizeulnih rešenja, ECB će održati javnu raspravu, posle koje sledi takmičenja sa dodatnim konsultacijama.

Konačnu odluku o novom izgledu evra doneće Upravno veće Evropske centrale banke, telo koje se inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Odluka o redizajnu je došla, nakon što je Centralna banka donela odluku o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra  čime je nagoveštena potencijalna smrt papirnog i metalnog novca.

„Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još uvek su veoma tražene. Nakon 20 godina, vreme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih dobi i kultura“, kazala je Lagard.

Profesor Patrik Vernon, društveni komentator i voditelj kampanje Novčanice u boji (Banknotes of Colour), rekao je da bi Centralna banka trebala iskoristiti ovu priliku kako bi istakla raznolikost i različitost unutar Evrope.

„U javnom životu Evrope nedostaje predstavnika crnaca i drugih manjinskih etničkih grupa. Smatramo da u Velikoj Britaniji nema dovoljno parlamentaraca crnačkog i azijskog porekla te da ih nema dovoljno na čelnim pozicijama kompanija, no mislim da je situacija u Evropi još i gora“, rekao je Vernon.

Dodao je da bi ovim potezom ECB mogao podstaći partnerske agencije i zemlje napravi više mesta za za raznolikost.

Vernon je zaključio da bi Centralna banka trebala naručiti reviziju istorije evropskih monetarnih vlasti, popu Engleske narodne banke i Vlade Nemačke.

Nemačka se nakon revizije svoje istorije izvinila za genocid u Namibiji, a Engleska narodna banka je uklonila slike svojih guvernera koji su bili povezani s robovlasništvom.

Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi novčanica evra koje vrede više od 1,5 biliona (hiljada milijardi) evra.

Najviše je novčanica od 50 evra, kojih ima 13,4 milijardi, a slede ih novčanice od 20 evra, koji ima 4,5 milijardi. 

Novčanica od 100 eura ima dve milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a svakih ima po jednu milijardu.

Središnje banke zemalja evrozone prestale su 2019. godine izdavati novčanice od 500 evra jer je postojao strah da ih kriminalci koriste za efikasno prebacivanje velikih količina gotovine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.