Angela Merkel FOTO:Vikimedia

Merkel: Sudbina Evrope zavisi od migrantskog pitanja

Angela Merkel FOTO:Vikimedia

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da sudbina Evrope zavisi od migrantskog pitanja, uoči samita EU na kome će se to razmatrati.

"Evropa ima mnogo izazova, međutim onaj vezan za migrantsko pitanje bi mogao da odluči sudbinu Evropske unije", rekla je Angela Merkel u obraćanju nemačkim poslanicima pred odlazak na današnji samit Unije u Briselu prenosi agencija Frans pres.

Ona je pozvala zemlje članice da traže "multilateralna" a ne "jednostrana" rešenja.

Nemačka kancelarka je branila svoju odluku da otvori vrata zemlje migrantima 2015. godine, navodeći da je to bio jednokratan humanitarni gest da se pomogne da se smanji pritisak na druge evropske zemlje.

Kako prenosi AP, ona je rekla poslanicima da su vođe Austrije i Mađarske lično od nje tražile pomoć 2015. kada je stigao priliv migranata u njihove zemlje.

"Rekli smo da ćemo pomoći u vanrednoj situaciji, i sada, kao i tada, mislim da je to bila ispravna odluka", rekla je Merkel.

Merkel je ukazala da se situacija sada promenila i da su Evropi potrebna zajednička rešenja za pitanje migranata.

Rekla je da i dalje postoje podele oko tog pitanja, ali takođe i jedinstvo oko toga da je potrebno smanjiti migraciju, zaustaviti krijumčare i ojačati evropske spoljne granice.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara