Vesti iz sveta

29.03.2023. 11:41

Deutche Welle

Autor: Nova ekonomija

Meštani španskog Kaseresa protiv rudnika litijuma

Foto: Pixabay

Kaseres (Cáceres), grad u Španiji

Stanovnici španskog grada Kasaresa protive se najavljenom rudarenju litijuma u okolini tog mesta, koju je najavila kompanija Extremadura New Energies. Ta firma planira da u narednih 26 godina proizvede 467.000 tona litijum-hidroksida, samo nekoliko kilometara od centra Kasaresa.

Lokalni aktivisti okupili su se u organizaviju „Sačuvajmo planine Kasaresa“, preneo je Dojče Vele.

Aktivisti se brinu zbog bezbroj stvari: pritisak na lokalno vodosnabdevanje – nijedna reka ne teče kroz Kaseres – zagađenje vazduha usled povećanog saobraćaja na putevima, kontaminacija vode i zemljišta hemikalijama koje se koriste u rudarstvu i rafiniranju, prašina, buka, pa je tu čak i potencijal destabilizacije tla upotrebom eksploziva.

Neki stanovnici Kasaresa smatraju da turizam nije dovoljan izvor prihoda tom gradu, kao i da bi neka vrsta industrije donela nova preko potrebna radna mesta.

Australija, Čile i Kina su najveći svetski proizvođači sa 90 odsto tržišnog udela, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma.

Eksploatacija litijuma, posebno u južnoameričkim slanim jezerima, povezana je sa uništavanjem životne sredine, nedostatkom vode, a u Boliviji, sa žestokim političkim reakcijama.

Poslednjih godina, EU je preduzela korake da se oslobodi zavisnosti od uvoza takozvanih kritičnih sirovina potrebnih za tehnologiju budućnosti, delimično i povećanjem eksploatacije domaćih sirovina kao što je litijum.

Kako se dodaje, „kompanija se trudi da sponzorisanjem filmskih i ostalih festivala pridobije podršku lokalnog stanovništva“.

Kompanija se nada da će takvi gestovi, finansirani od strane njene fondacije, uveriti lokalnu zajednicu u njene časne namere, što aktivisti nazivaju „jeftinim trikom“.

Kaseres je grad sa 100.000 stanovnika, popularan među turistima, zbog starog grada pod zaštitom Organizacie Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Nalazi se u ruralnoj i često zanemarenoj pokrajini Ekstremaduri, najsiromašnijem regionu Španije, na granici sa Portugalijom.

Pre nekih šest godina, Kasares se pridružo sve dužoj listi mesta u Evropi koja su se našla u geopolitički obojenoj trci za resurse.

S obzirom na politički i ekonomski značaj tih projekata, moglo bi se pomisliti da aktivisti protiv rudnika u Kaseresu nemaju šansi. Ali 2017. su već ostvarili pobedu mobilišući gradsko stanovništvo protiv prvobitnih planova za rudnik.

Pošto se lokalna vlada takođe usprotivila, Extremadura New Energies je morala da napravi novi projekat i sada je plan da to bude – podzemni rudnik sa dodatnim postrojenjima i objektima u blizini.

Ramon Himenez, direktor Extremadura New Energies, veruje da se raspoloženje u Kaseresu sada promenilo:

Kada sam objasnio da je rudnik pod zemljom, da nećemo koristiti sumpornu kiselinu ili prirodni gas, da ćemo proces zagrevati korišćenjem zelenog vodonika koji ćemo dobijati solarnom energijom, da ćemo koristiti vodu iz postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – ljudi su shvatili da je uticaj na životnu sredinu smanjen na najmanju moguću meru i videli moguće koristi“, rekao je Himenez.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Rudnik bi trebalo da stvori nekoliko stotina dugoročnih radnih mesta, i da državne kase napuni poreskim prihodima, rekao je Himenez.

On tvrdi da se litijum mora negde eksploatisati, pa je bolje da se to uradi u EU, gde postoje stroži zakoni o zaštiti životne sredine. Rafinisani litijum bi se prodavao automobilskim kompanijama u Španiji i EU, umesto da stiže iz Kine.

Litijum je metal koji se koristi u baterijama visokih performansi, ključan za tehnologije za smanjenje emisije ugljen-dioksida kao što su solarni paneli i električna vozila, plus pametni telefoni i laptopovi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.