Svet

12.02.2024. 09:32

Fortune

Autor: Nova ekonomija

Meta planira dominaciju u oblasti veštačke inteligencije

Meta planira revolucionarni skok u AI tehnologiji, troškovi i privatnost korisnika i dalje izazov...

FOTO: Wikimedia Commons, AnthonyQuintano

Svet

12.02.2024. 09:32

Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Meta, nedavno je izneo ambiciozne planove za „dominaciju“ u trci za razvoj veštačke inteligencije, u kojoj učestvuje zajedno sa tehnološkim gigantima kao što su Google i Microsoft. 

U svom najnovijem obraćanju tokom izveštaja o zaradi, Zakerberg je naglasio prednost koju Meta ima zahvaljujući „ogromnom skupu podataka koje korisnici dele“ na platformama kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp, piše Fortune.

Meta želi da postavi nove standarde u razvoju generativne AI tehnologije, i teži ka stvaranju „opšte inteligencije“ – koncepta veštačke inteligencije sposobne da obavlja zadatke bolje od ljudi.

Zakerbergova vizija uključuje razvoj naprednih AI proizvoda i usluga koji bi korisnicima njegovih platformi pružali asistenciju u svakodnevnim aktivnostima.

Uprkos entuzijazmu, menadžment kompanije ukazuje na značajne troškove koji prate projekat.

Očekuje se da će kapitalni izdaci kompanije ove godine porasti za do devet milijardi dolara, dostižući ukupno između 30 i 37 milijardi dolara, u poređenju sa 28,1 milijardi dolara u 2023.

Osim što se Meta usredsređuje na povećanje svojih investicija u dugoročna istraživanja i razvoj AI tehnologije, kompanija je takođe najavila svoju prvu dividendu u gotovini investitorima, što je rezultiralo skokom njihove akcije za 14,5 odsto nakon zatvaranja tržišta.

Zakerberg je takođe naglasio važnost integracije AI tehnologije u proizvode kompanije Meta, konkretno Facebook, Instagram i WhatsApp, ističući potrebu za modelima koji mogu da razmišljaju, planiraju, kodiraju, pamte i naglašavajući druge kognitivne sposobnosti.

Ovo nije samo dalekosežni naučni projekat, već napor koji će imati konkretne koristi za korisnike njihovih usluga.

Ipak, ostaje pitanje kako će Meta koristiti podatke svojih korisnika za obuku veštačke inteligencije, te kako će navigirati potencijalne probleme vezane za privatnost korisnika.

Takođe, nije jasno da li će Zakerbergova vera u vrednost podataka Mete u poređenju sa obimnim korpusom podataka na vebu koje koristi Google biti tolika prednost koliko on veruje.

Google, na primer, raspolaže sa bogatstvom podataka kroz YouTube, Google Office i svoj pretraživač, ali Zakerberg ističe kao ključnu prednost i svoj open source model Llama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.