Microsoft preuzima Nuance za gotovo 20 milijardi dolara

Foto: Wikimedia

Microsoft je juče saopštio svoje planove da kupi kompaniju Nuance Communications, lidera u softveru za pretvaranje govora u tekst, za 19,7 milijardi dolara, piše TechCrunch.

U saopštenju, Microsoft kaže da će akvizicijom ove kompanije proširiti svoje prisustvo u zdravstvenom sektoru, što je oblast gde je Nuance poslovao dobro poslednjih godina.

Proizvodi kompanije Nuance u ovoj oblasti uključuju Dragon Ambient eXsperience, Dragon Medical One i PoWerScribe One koji se koriste za radiološko izveštavanje.

Glavni razlog zbog kojeg je Nuance posebno zanimljiv Microsoft-u leži u tehnologiji prepoznavanja glasa pomoću AI-a, kao i zbog drugih brojnih AI alata, uključujući i one za korisničke servise, po kojima je Nuance takođe poznat.

Microsoft je već sarađivao sa ovom kompanijom na projektu Cloud for Healthcare i drugim projektima, uključujući i onaj koji bi razgovore između pacijenta i lekara mogao pretvarati u medicinske beleške.

Nuance ima 6.000 zaposlenih u 27 zemalja. 

U svom najnovijem izveštaju o zaradi iz novembra 2020, koji se odnosio na četvrti kvartal prošle godine, kompanija je prijavila 352,9 miliona dolara prihoda u poređenju sa 387,6 miliona dolara u istom periodu 2019. godine.

Transakciju su već odobrila oba odbora kompanije, a Microsoft kaže da očekuje da će se dogovor zaključiti do kraja ove godine, nakon standardne regulatorne provere i odobrenja akcionara Nuance-a.

Ovo je druga najveća akvizicija Microsoft-a, na prvom mestu nalazi se LinkedIn za koji je kompanija platila 26,2 milijarde 2016. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.