Donald Tramp FOTO: @WhiteHouse

Ministar odbrane SAD podneo ostavku zbog sukoba s Trampom oko Sirije

Donald Tramp FOTO: @WhiteHouse
Ministar odbrane SAD Džejms Matis podneo je ostavku zbog sukoba s predsednikom Donaldom Trampom oko naglog povlačenja američkih vojnika iz Sirije, posle dve godine njihovog dubokih neslaganja povodom uloge zemlje u svetu.

Matis će funkciju napustiti do kraja februara posle dve turbulentne godine u kojima je nastojao da omekša i ublaži tvrde Trampove stavove.

"Imate pravo na ministra odbrane čija su gledišta bolje usklađena s vašim", napisao je šef Pentagona Trampu u pismu u kojem je podneo ostavku.

Matis je odneo pismo u Belu kuću i razgovarao s Trampom oko 45 minuta, navodi neimenovani američki zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da na sastanku Trampa i Matisa nije bilo sukobljavanja i da je bilo više razloga zbog kojih je ministar odbrane podneo ostavku, ali da je odluka o povlačenju vojnika iz Sirije kap koja je prelila čašu.

Matis u pismu nije naveo spor oko povlačenja iz Sirije, kao ni predloženo veliko smanjenje američkog prisustva u Avganistanu, oko čega se takođe ne slaže s Trampom.

Naveo je svoje "čvrsto uverenje" da je snaga SAD "neraskidivo povezana" sa savezima s drugim zemljama, što je izgleda u neskladu s Trampovom politikom "Prvo Amerika".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara