Vesti iz sveta

13.08.2021. 11:40

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Mladi Hrvati najkasnije u EU napuštaju roditeljsko gnezdo

U Evropskoj uniji tokom 2020. godine mladi su roditeljske domove napustili u proseku sa 26,4 godine.U Hrvatskoj su od cele Evropske unije mladi imaju najviše godina kada su se iselili iz roditeljskog doma, u proseku 32,4 godine.Visok b...

Pixabay

U Evropskoj uniji tokom 2020. godine mladi su roditeljske domove napustili u proseku sa 26,4 godine, navodi Eurostat.

U Hrvatskoj su od cele Evropske unije mladi imaju najviše godina kada su se iselili iz roditeljskog doma, u proseku 32,4 godine.

Visok broj godina imali su i mladi u Slovačkoj 30,9 godina, Malti i Italiji 30,2 godine i Portugalu 30 godina. 

Nasuprot ovome, Danska, Švedska, Luksembruga beleže najnižu prosečnu starost mladih prilikom napuštanja roditeljskog doma, u proseku u ovim zemljama oni imaju ispod 22 godine. 

U Danskoj mladi se osamostaljuju u proseku sa 21,2 godine, u Luksembrugu sa 19,8 godina, a u Švedskoj sa 17,5 godina. 

Mladi roditeljski dom u severnim i zapadnim zemljama napuštaju u proseku u ranim ili srednjim dvadesetim godinama, dok u južnim i istočnim zemljama EU prosek godina su kasne dvadesete ili rane tridesete. 

Pola mladih u Srbiji podržava legalizaciju marihuane i obavezni vojni rok

Trend koji je karakterističan za sve zemlje EU je da se mlade žene sa manje godina isele iz roditeljskog doma od mladih muškaraca. Muškarci dom napuštaju u proseku sa 27,4 godina, a žene sa 25,4 godina.

Najveći jaz među polovima zabeležen je u Rumuniji, gde se mladi muškarci isele sa 30 godina, a žene sa 25,5 godina. Sledi Bugarska gde se muškarci isele sa 32 godine a žene sa 27,8 godina. 

U Hrvatskoj se muškarci i žene najkasnije iseljavaju iz roditeljskog doma kada se posmatra cela EU, muškarci sa 34, a žene sa 30,9 godina u proseku. 

Veći jaz među polovima vidljiviji je u zemljama gde mladi kasno napuštaju roditeljske domove,  dok je u zemljama gde mladi ranije odlaze i jaz među polovima manji. 

Mladi danas retko imaju idole, vole da uživaju u prirodi i brinu o svom mentalnom zdravlju

U Srbiji 64,9 odsto mladih živi u porodičnom domu 

Istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) pokazala je da tek 10,3 odsto mladih u Srbiji stanuje u svom stanu. Velika većina mladih, njih 64,9 odsto, živi u porodičnom stanu, a preko 20 odsto u iznajmljenom stanu.

U izveštaju KOMS-a se navodi da ovakva statistika utiče na stvaranje okruženja u kojem će se mladi kasnije osamostaljivati i odrastati, stvarati porodice, kao i da je pitanje stanovanja mladih jedan od prioriteta omladinske politike, ali i još jedno važno državno pitanje.

Navodi se da je pitanje stanovanja od direktnog uticaja i na fenomen odlaska mladih iz zemlje, što je, sigurno, jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija kao društvo suočava.

Politike koje bi išle u smeru podsticanja ranijeg osamostaljivanja svakako bi uticale na smanjivanje motivacije mladih da napuštaju zemlju.

Prema istraživanju Eurostata, u 2019. godini u Srbiji je 71,9 odsto mladih od 18 do 34 godina živelo u porodičnom domu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.