Vesti iz sveta

29.05.2024. 13:10

Nova Ekonomija

Autor: Anica Kovačević

MMF: Kineska privreda raste pet odsto ove godine, onda sledi usporavanje

Foto: Pixabay

Međunarodni montarni fond (MMF) podigao je prognozu rasta Kine za ovu godinu na pet procenata, a u 2025. godini očekuju rast od 4,5 odsto. Isto tako, očekuje se da će bazna inflacija porasti, ali ostati niska, budući da su očekivanja da će „proizvodnja i dalje biti ispod potencijala“.

„Ekonomski razvoj Kine tokom poslednjih nekoliko decenija bio je izuzetan, vođen tržišno orijentisanim reformama, liberalizacijom trgovine i integracijom u globalne lance snabdevanja“, rekla je prva zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat, dodavši da su „ova dostignuća praćena neravnotežama i rastućim ranjivostima, a da se pojavljuju i (sve veći) izazovi“.

Kako se navodi u saopštenju MMF-a, neposredni prioriteti su usvajanje sveobuhvatnog paketa mera politike kako bi se poboljšala situacija u sektoru nekretnina i pružila adekvatna makroekonomska podrška za podsticanje domaće tražnje.

Prepoznajući aktuelne izazove, vlasti su se usredsredile na postizanje visokokvalitetnog rasta, podržavajući inovacije, posebno u zelenim i visokotehnološkim sektorima,uz uvođenje politika za ublažavanje rizika koje potiču od tržišta nekretnina i lokalnih vlasti.

MMF je izdao i dugoročnu prognozu, po kojoj se očekuje da će rast usporiti na  3,3 odsto do 2029. godine – zbog starenja stanovništva i sporijeg rasta produktivnosti. 

Stav MMF-a poziva na stalnu korekciju tržišta nekretnina kako bi se sektor usmerio ka „održivijem putu“, uz implementaciju mera za vođenje tranzicije tržišta nekretnina.

Prioritet bi trebalo da bude mobilizacija resursa centralne vlade za zaštitu kupaca unapred prodatih nedovršenih domova.

Što se tiče makroekonomske politike, MMF je predložio da se ove godine da prioritet jednokratnoj finansijskoj podršci centralne vlade sektoru nekretnina i neutralnoj fiskalnoj poziciji – kako bi se izbalansirali kompromisi između podrške domaćoj tražnji, ublažavanja rizika od deflacije i upravljanja nepovoljnom dinamikom duga. Štaviše, s obzirom na smanjenu inflaciju i proizvodnju ispod potencijala, postoji prostor za dalje ublažavanje monetarne politike.

Bitno je istaći i to da se Kina suočava sa značajnim fiskalnim izazovima, posebno za lokalne samouprave, a MMF je naglasio potrebu za održivom fiskalnom konsolidacijom na srednji rok kako bi se stabilizovao dug.

Da bi se uhvatio u koštac sa povećanim rizicima finansijske stabilnosti, preporučeno je rešavanje ranjivosti u sektoru imovine, dugova lokalne vlade i manjih finansijskih institucija.

Kina ulaže 47,5 milijardi dolara u razvoj čipova

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.