MMF odobrio kredit Kosovu zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa

Foto: Pixabay

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je 51,6 miliona evra kredita Kosovu, kao pomoć tokom krize zbog pandemije koronavirusa, piše Rojters.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je kredit kroz instrument za brzo finansiranje, radi ispunjenja hitnih potreba platnog bilansa nastalih tokom krize zbog koronavirusa. 

MMF očekuje da se kosovska ekonomija smanji za 5 odsto tokom 2020. godine, zbog pada turizma, izvoza dobara i direktnih stranih investicija usled mera ograničenja putovanja i efekta koronavirusa na njene trgovinske partnere. Očekuje se da će zbog pogoršanih ekonomskih izgleda nastati praznine u eksternom i fiskalnom finansiranju. Prema ranijim prognozama, ekonomija Kosova je ove godine trebalo da poraste za 4 odsto, piše Rojters.

„Vlasti su brzo reagovale i uvele stroge mere izolacije i mere za pomoć najugroženijim preduzećima i domaćinstvima, i napravila je prostor u budžetu za zdravstvene troškove. Kao rezultat tih mera, očekuje se da će se budžetski deficit i dug verovatno povećati“, saopštio je MMF. 

MMF-ov instrument za brzo finansiranje služi za brzu finansijsku pomoć državama članicama za hitne potrebe, bez kompletnog ekonomskog programa ili revizija. Njime se može pružiti pomoć u slučaju širokog spektra hitnih slučajeva, uključujući nagle skokove i padove cena robe, prirodnih nepogoda, konfliktnih i post-konfliktnih situacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Srbija neće uzimati novac od MMF-a. On kaže da je za Srbiju najgori scenario izlazak iz krize u junu ove godine i da veruje da će se to desiti i ranije. Vučić je rekao da je važno da se oporave tržišta zemalja u koje Srbija izvozi robu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara