Vesti iz sveta

23.07.2014. 13:44

Vijesti

Autor: Nova Ekonomija

Montenegro Erlajnsu preti zabrana letenja u EU

Nacionalna avio-kompanija Crne Gore Montenegro erlajns rizikuje da joj se zabrani letenje vazdušnim prostorom EU.
Naime, kompanija već više od dva meseca nema rukovodioca za finansije i bezbednost, odnosno „accountable“ menadžera.
Takva situacija je, prema tumačenju stručnjaka, krajnje problematična, jer može uticati na upravljanje sigurnošću letenja i sertifikat za letenje (Sertifikat vazdušnog prevozioca – AOC) Montenegro erlajnsa.
„Accountable“ menadžer je ključna osoba za dobijanje i valjanost AOC-a, a zadužena je za finansije i sigurnosne standarde. 
Ukoliko se situacija brzo ne reši u skladu sa međunarodnom zakonskom regulativom može doći do toga i da Evropska agencija za bezbednost avio-saobraćaja EAS upiše crnogorskog avio-prevoznika na „crnu listu avio-kompanija“ i zabrani mu letenje iznad vazdušnog prostora EU i sletanje aviona na evropske aerodrome. 
Vijestima je iz crnogorske nacionalne avio-kompanije saopšteno da je zahtev za razrešenje „accountable“ menadžera Vuke Zečevića pre nekoliko meseci tražila Agencija za civilno vazduhoplovstvo. 
Kako je navedeno, „na osnovu tog zahteva Odbor direktora je imenovao Živka Banjevića v.d. izvršnog direktora na tu funkciju“ a „proces odobravanja imenovanja je u toku“. 
Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo saopštili su da zasada ne postoje razlozi zbog kojih bi se razmišljalo o suspenziji AOC-a. 
„Dopisom od 9. maja obavestili smo Montenegro erlajns da postoje određene činjenice vezane za Vuku Zečevića, koje njegovo imenovanje na poziciju odgovornog rukovodioca čine neprihvatljivim za Agenciju. Avio-kompanija je dopisom od 17. juna obavestila Agenciju o promeni ‘accountable menadžera’, a dostavljena je i odluka Odbora direktora da se Živko Banjević imenuje za novog menadžera“, saopštila je Agencija. 
Zečević je, međutim, kazao da se on još pre osam meseci povukao sa tog radnog mesta, dok Banjević tvrdi da nije tako. 
„On je do pre 20 dana tu funkciju obavljao u punom kapacitetu, a bio je i pilot na embrajeru 195. ‘Accountable’ menadžer ima i administrativne dužnosti u smislu raspolaganja finansijskim sredstvima kompanije u cilju održavanja maksimalnog nivoa bezbednosti letenja. S obzirom na to da on dosta vremena provede u avionu, uz imput Agencije za civilno vazduhoplovstvo Odbor direktora procenio je da je bolje da se tim poslom bavi druga osoba“, kazao je Banjević.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

 1. Global Trade Int.
  Nudimo usluge financijskog zajma za sve uz vrlo nisku kamatnu stopu od 2% uz trenutni prijenos kredita

  E-pošta: cashfirmarena@gmail.com
  Hvala i pozdrav,
  Korejs Fillip

  +601111850392
  Voditelj poslovnog marketinga.
  Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.