"Moramo dozvoliti nevakcinisanima da putuju"

Foto: Pixabay

Glorija Gevara, predsednica Svetskog saveta za putovanja i turizam (SSPT), izjavila je da ljudi koji odluče da ne prime vakcinu ne smeju biti diskriminisani i uskraćeni za putovanja, navodi se u saopštenju te organizacije.

Gevara je naglasila da ova organizacija podržava vakcinaciju kao i da podržava testiranje na aerodromima kako bi se osiguralo da putnici dokažu da nisu kovid-pozitivni.

"Biće potrebno dosta vremena za vakcinaciju čitave populacije planete, posebno u nerazvijenim zemljama, zbog čega ne smemo diskriminisati one koji žele da putuju, a nisu vakcinisani", navela je Gevara.

Ona je dodala i da je broj onih koji nisu vakcinisani, a koji bi mogli da se testiraju, pokažu negativan rezultat i putuju bezbedno "ogroman".

Gevara smatra da je "pitanje zdravog razuma" omogućiti slobodno kretanje ljudima koji mogu da prilože negativan rezultat testa, kao i da prioritet treba dati najranjivijim grupama. 

"Sveobuhvatni zahtev za vakcinacijom jednostavno bi diskriminisao neranjive grupe, kao što su Generacije X, Z i Milenijalci, koje bi trebalo da mogu da putuju sa dokazima (da su kovid-negativni)", stoji u saopštenju organizacije.

SSPT već dugo poziva na međunarodno priznati, brz i isplativ režim testiranja na aerodromima širom sveta što bi, prema njihovoj oceni, sprečilo "izvoz" virusa i pomoglo obnavljanju međunarodnih putovanja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara