Vesti iz sveta

05.02.2015. 13:21

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Može li se pomoću mobilne aplikacije krasti struja?

Ukoliko bi se telefonom moglo pristupi brojilu, građani bi sebe doveli u situaciju koja bi ih mogla koštati slobode ili novca, upozoravaju stručnjaci.
Nakon što se u crnogorskim medijima pojavila informacija da se na društvenim mrežama prodaju mobilni telefoni koji poseduju poseban softver i aplikaciju za krađu struje, koji mogu da se nabave putem nekoliko zatvorenih grupa na društvenim mrežama i forumima, Fejsbuk profili prodavaca su u sredu neko vreme bili deaktivirani.
Prema pisanju „Dnevnih novina“, građani Crne Gore iznašli su još jedan način da doskoče visokim računima za struju – počeli su da kupuju smart telefone s aplikacijom koja ometa rad brojila, odnosno aparate s posebnim softverom i instaliranim aplikacijama koje služe za umanjenje potrošene električne energije. 
Komentarišući tu informaciju stručnjak za telekomunikacije i sudski veštak Predrag Boljević objašnjava da sve i da neko poseduje softver i hardver, u ovom slučaju pametni telefonski aparat kao interfejs koji mu omogućava pristup savremenom digitalnom brojilu, bez poznavanja samog protokola pristupa ne bi bio u mogućnosti da menja stanje potrošnje ili zaustavlja merenja. 
„Istog trenutka kada bi pokušali da se igrate sa ulaznim interfejsom digitalnog brojila informacioni centar Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) dobio bi alarm da neko neovlašćeno pokušava pristupiti jednoj od komponenti informacionog sistema. Ovo je istina koju bi svi koji bi nešto slično pokušali trebalo da znaju“, kaže Boljević za podgorički dnevnik. 
Prema njegovim rečima, da je istina da se može telefonom pristupiti brojilu građanin bi ovakvom radnjom sebe doveo u situaciju koja bi ga mogla koštati slobode, novca kao i urednog snabdevanja električnom energijom. 
Stručnjak za telekomunikacije upozorava da „možda ovim činom građanin kratkoročno ima neke koristi, ali dugoročno ima veliku štetu“. 
„Pitanje je da li će i novi snabdevač, koji će se jednog dana pojaviti u Crnoj Gori, pristati da se kocka sa vama ako kažete da vas je prethodno isključila EPCG zbog činjenice da se na vašoj elektroenergetskoj instalaciji javljaju duhovi koji neovlašćenim dejstvom na opremu za merenje utroška električne energije dovode je u neispravno stanje“, zaključio je Boljević. 
Sistem daljinskog merenja koji se implementira u Crnoj Gori predstavlja jedan od najsavremenijih modela daljinskog merenja koji su trenutno dostupni na svetskom tržištu, navode iz EPCG i dodaju da stručna lica u tom preduzeću u svakom trenutku evidentiraju svaku eventualnu radnju potrošača na brojilu. 
Iz Elektroprivrede ističu i da je svaka neovlašćena radnja na brojilima i instalacijama vrlo rizična, pa potrošači koji se ovim krivičnim radnjama bave dovode u opasnost ne samo svoju bezbednost, već i bezbednost svojih porodica i imovine. 
Sudski veštak Mišo Ostojić objasnio je da će potrošač za svaku zloupotrebu, u smislu kršenja pravila oko isporuke električne energije ili merenja, odgovarati. 
„Kada je u pitanju informacija da se telefonima vraća stanje na brojilima, tu treba ukazati potrošačima da se podaci iz brojila prenose do koncentratora u trafostanici preko energetskih vodova. I ne postoji mogućnost da se pristupi mobilnim telefonom“, jasan je Ostojić, uz dodatno objašnjenje da se od koncentratora iz transformatorske stanice, pa dalje do baze podataka EPCG, informacije prenose preko interneta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Nemojte davati na značaju opskurnim likovima poput Martinovića. On nije nikakav državni zvaničnik nego najobičniji partijski potrčko koji je svojim poltronstvom zavredio mesto poslanika u Skupštini koja je sama po sebi ruglo i liči više na neki trećerazredni cirkus nego na parlament jedne države. Osuda za izjave ovog tipa svakako kao i za zloupotrebu skupštinske govornice za izjave poput ove. Poslanički imuniteti su isto za debelo razmatranje i ukidanje a ne da se kojekakvi skorojevići skrivaju iza toga i rade šta im se prohte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.