Svet

06.04.2014. 22:24

Poslovni dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Najbolje pivo na svetu proizvode – monasi

Svet

06.04.2014. 22:24

Najbolje pivo na svetu proizvodi se u belgijskom manastiru Svetog Siksta. Uprkos velikoj potražnji, monasi se ipak nisu obogatili od piva.

Proizvoditi pivo koje je proglašeno za najbolje na svetu i rasprodati zalihe u sekundi trebalo bi da bude san svakog proizvođača piva, ali za monahe koji prave pivo Vestvleterin (Westvleteren) u manastiru na zapadu Belgije čini se da je slava postala teret, piše „Poslovni dnevnik“.

Monasi iz manastira Svetog Siksta prodaju svoje pivo lokalnom stanovništvu od 1878, a ograničavaju proizvedenu količinu na nivo koji osigurava da taj rad ne dominira njihovim životom i da ne nosi zaradu veću od one koja je redu potrebna. 

Nakon Drugog svetskog rata jedno vreme su se čak i rešili kamiona koji je dostavljao pivo lokalnim barovima i prodavali su ga na vratima manastira. 

„Strahovalo se od toga da red posveti više vremena naporu proizvodnje piva nego molitvama“, kaže monah Godfrid. On je jedan od 21 monaha koji žive u manastiru, posvećeni „radu i molitvi“. 

Prodajom proizvoda od sira do sapuna i keramike, i naravno piva, osiguravaju tek nužna sredstva za život, ali ne i bogaćenje reda. 

Sistem je dobro funkcionirao do vremena interneta i kategorizacije piva na stranicama poput RateBeer na kojoj je Vestvleterin XII, pivo s 10,2 odsto alkohola, proglašeno za najbolje na svetu. 

Kada se tome doda interesovanje medija, došlo je do prave navale, tako da sada kolone automobila opsedaju manastir, čekajući mogućnost da kupe pivo. 

Potencijalni kupci moraju da se najave telefonom, ali i to ima svojih loših strana jer je linija uglavnom zauzeta u dva-tri sata koliko je otvoreno vreme za rezervacije, tokom kojeg se beleži oko 85.000 pokušaja poziva od kojih tek oko 200 prođe. 

Vestleterin proizvodi tri piva – svetlo pivo sa 5,8 odsto alkohola, lager sa 8 odsto alkohola i tamno pivo sa 10,2 odsto alkohola, koje je proglašeno za najbolje na svetu. 

Pivo se u manastiru prodaje za nešto više od dva evra po boci, dok se u Briselu neretko prodaje po ceni većoj od 10 evra, dok se u udaljenijim zemljama poput Brazila prodaje i za više od 50 dolara. 

Monahe ljuti sivo tržište piva, ali tu ne mogu ništa da učine, a odbijaju da sami povećaju cenu piva jer to smatraju znakom pohlepe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Da li financijski depresiji i tražite kako biste dobili pristup kredit? Da li vam je potrebna finansijska pomoć za početak ili proširiti vaše poslovanje? si se u potrazi za kako da biste dobili pristup privatnim vjerovniku? brinuti više za ovo je privatna kompanija koja nudi jeftin kredit na 3% stope. Naše kreditiranja usluge su brzo i pouzdano. Naša transfer je zagarantovana i uspjeh je siguran. Sve vrste kredita se ovdje nude. Posjetite nas za više informacija o (bankofamericaloan36@gmail.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.