Vesti iz sveta

25.07.2019. 10:15

WEC

Autor: Nova Ekonomija

Napredak u karijeri ide uz razvod, ali samo za žene

Napredak ka višim pozicijama u biznisu ili politici vodi dramatičnom povećanju stope razvoda kod žena, ali ne i kod muškaraca, navodi se u teksu Svetskog ekonomskog foruma koji je napisan u saradnji sa LSE Business Review.

Ovo se potvrdilo čak i u zemljama sa izrazito visokom jednakošću muškaraca i žena. Istraživanje u Švedskoj je pokazalo da žene plaćaju visoku cenu napretka u karijeri, a na osnovu Švedske nije teško zaključiti šta se dešava u drugim zemljama koje pokušavaju da ujednače položaj žena i muškaraca na tržištu rada.

U poređenju sa periodom od pre 30 godina, danas je po udelu žena na visokim CEO pozicijama, u upravnim odborima, u parlamentu, Švedska među vodećim zemljama u svetu. Ali za razliku od drugih zemalja, Šveđanke sa uspešnim karijerama su udate i imaju decu. 

Drugim rečima, žene u Švedskoj koje imaju ambiciju da idu ka vrhu nisu odustale od želje da imaju porodicu. Međutim, šta se dešava kad krenu da se penju tom stazom, to je drugo pitanje. 

Istraživanje je pratilo političarke u braku koje su pobedile na izborima i ušle u parlament ili postale gradonačelnice, i one koje su izgubile na izborima. 

Onog trenutka kad su ušle u parlament ili sele na čelo grada, stopa razvoda je postala dupla u odnosu na žene koje su izgubile na izborima. Među muškarcima nije bilo sličnog efekta. 

Kad je reč o biznisu, potvrdio se isti obrazac. Nakon što postanu CEO, žene počinju da se razvode što nije slučaj i kod muškaraca. 

Istraživači ističu da, na osnovu podataka, mogu da kažu da razvod nije motivisan potencijalno novim partnerom. 

Žene koje su proučavane već su bile u braku u proseku 20 godina i teško je poverovati da nisu cenile brak sa dotadašnjim suprugom. 

PROČITAJTE JOŠ:

U SRBIJI SVAKI PETI IT-EVAC ŽENA – NIJE LOŠE, MOŽE BOLJE

Tekst navodi i koja je verovatnoća da se određeni parovi razvedu po napredovanju u karijeri. Prema podacima iz Švedske, razvod braka nakon napretka u poslu je skoncentrisan na parove u kojima je supruga bila znatno mlađa od muža i gde je žena preuzela veći deo roditeljskih obaveza. 

Situacija izgleda sasvim drugačije kod ravnopravnijih parova. Za žene koje su približno godinama u odnosu na supružnika, a koje su podjednako podelile roditeljsko odsustvo sa svojim partnerom, razvod nije opcija nakon ženinog napredovanja.

Na kraju, autori postavljaju pitanje šta bi žene trebale da učine kako bi izolovale svoje partnerske odnose od stresa vezanog za karijeru? 

„Da navedemo švedskog političara Birgittu Ohlson, u svojoj knjizi o karijernom savetovanju mladim ženama: najvažniji potez u karijeri je pronaći pravog muža,” navodi se na kraju teksta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.