NATO se priprema za drugi talas koronavirusa

Foto: Pixabay

Severnoatlantska alijansa (NATO) odlučila je da pripremi operativni plan za mogući drugi talas zaraze koronavirusom, prenosi PoliticoEU pozivajući se na nemački list Špigl (Der Spiegel).

Špigl je iz neimenovanih izvora saznao da su ranije ambasadori NATO na tajnom sastanku sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom odlučili da izrade operativni plan. Cilj je da on bude usvojen na sastanku ministara odbrane NATO u junu.

Stoltenberg je na tajnom sastanku rekao da bi bolje koordinisan odgovor na drugi talas koronavirusa bio test kredibiliteta saveza i kohezije unutar njega.

Generalni sekretar je navodno predložio zajedničku nabavku zaštitne opreme i lekova putem NATO-ve Agencije za podršku i nabavku (NSPA), a ambasadori su se složili oko razvoja dugoročnog "Plana za odgovor na nepredviđeni slučaj pandemije".

Inicijativa je usledila nakon navodnog nezadovoljstva unutar NATO zbog nedovoljnih priprema na pandemiju koronavirusa, kao što je spremnost za vazdušni transport pacijenata.

"Tek posle dugog perioda zbunjenosti su avioni počeli da nadleću Evropu po pojednostavljenoj proceduri sa jedinstvenim pozivnim znakom NATO, bez pojedinačnih dozvola", piše Špigl.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara