Vesti iz sveta

04.09.2020. 12:33

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka prikupila 6,5 milijardi evra od prvih zelenih obveznica

Prva nemačka zelena obveznica naišla je na dobru tražnju investitora i Nemačka finansijska agencija je saopštila da je od desetogodišnje obveznice prikupljeno 6,5 milijardi evra nakon što su investitori pokazali interes...

Foto: Pixabay

Prva nemačka zelena obveznica naišla je na dobru tražnju, tamošnje institucije navode da je izdavanjem desetogodišnje obveznice prikupljeno 6,5 milijardi evra, a da su investitori pokazali interesovanje za više od 33 milijarde u tim hartijama od vrednosti, piše Euractiv.

Zamenik nemačkog ministra finansija Jerg Kukis rekao je da je izdavanjem prvih državnih zelenih obveznica napravljen „važan korak prema značajno ojačanoj ulozi Nemačke kao lokacije za održivo finansiranje“.

Zelene obveznice su „tvin obveznice“, izdate uz konvencionalne državne obveznice, sa sličnim rokom dospeća i stopom prinosa. Te vrednosne hartije imaju jedistvenu osobinu da investitori mogu da ih zamene za druge, identične konvencionalne obveznice, ako naiđu na probleme sa likvidnošću.

Nemačka želi da postane ključni igrač u ekološkom finansiranju. Ta zemlja je 2019. najavila zelene obveznice za drugu polovinu 2020, u sklopu borbe protiv klimaatskih promena.

Berlin planira da do 2023. potroši 54 milijarde evra u okviru klimatskog paketa koji uključuje uvođenje poreza na ugljenik kako bi se do 2030. emisija gasova sa efektima staklene bašte smanjila za 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine.

„Nemačka se sprema za sveobuhvatne strukurne promene na putu do održive ekonomije koja ne utiče nepovoljno na klimu. To neće doprineti samo borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine, već će i povećati ukupnu inovativnu snagu i konkurentnost zemlje“, navodi Finansijska agencije nemačke. 

Ta zemlja se nada da će u 2020, uz drugu planiranu emisiju, prikupiti 11 milijardi evra od zelenih obveznica.

Francuska je takođe u poslednje tri godine emitovala zelene obveznice u vrednosti od oko 27 milijardi evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.