Svet

20.11.2023. 16:30

CNBC

Autor: Nova ekonomija

Nemačka tehnološka industrija u trci sa Silicijumskom dolinom

Foto: Pixabay

Zgrada nemačkog Bundestaga u Berlinu

Svet

20.11.2023. 16:30

Nemačka Vlada odobrila je ključne reforme kapitalnih tržišta kako bi pomogla svojoj tehnološkoj industriji da se takmiči sa Silicijumskom dolinom, piše CNBC.

Reforme, koje stupaju na snagu 1. januara 2024. godine, obuhvataju izmene u okvirima za dodelu akcija zaposlenima u startapima, listing kompanija i porezima.

Glavne promene usmerene su na planove za vlasništvo nad akcijama zaposlenih (ESOP). Novi propisi omogućavaju odlaganje poreza na stock opcije zaposlenih do trenutka prodaje akcija. Takođe, reforme proširuju opseg ESOP planova, omogućavajući kompanijama sa do 1.000 zaposlenih i godišnjim prihodom do 100 miliona evra da učestvuju u ovom programu.

Promene uključuju i mogućnost izdavanja akcija sa dvostrukim klasama za kompanije koje se kotiraju u Nemačkoj, što je posebno privlačno za startape podržane od strane rizičnog kapitala. Ova opcija omogućava osnivačima da zadrže veću kontrolu nad svojim preduzećima, piše CNBC.

Ove reforme adresiraju problem „odliva mozgova“ i jačaju poziciju Nemačke u privlačenju i zadržavanju talentovanih tehničkih kadrova, nudeći alternativne metode kompenzacije u poređenju sa velikim tehnološkim kompanijama iz SAD-a. Cilj je transformacija startapa iz malih preduzeća u lidere industrije budućnosti.

Osim toga, razmatraju se i planovi za omogućavanje direktnih investicija penzijskih fondova u venture capital fondove u Nemačkoj, što bi dodatno unapredilo domaći tehnološki sektor.

Ove reforme predstavljaju ključni korak ka jačanju nemačke tehnološke industrije i postavljanju temelja za buduće globalne lidere u tehnološkom sektoru.

Kako nemačka recesija može naškoditi domaćoj ekonomiji?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.