Vesti iz sveta

25.01.2024. 15:31

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Nemačke firme misle da se biznis klima dodatno pogoršala u januaru

Pexels

Raspoloženje među nemačkim firmama se još više pogoršalo početkom godine, a kompanije iz te zemlje su u januaru svoje trenutno stanje ocenile lošije nego prošlog meseca. Njihova očekivanja za predstojeće mesece takođe su ponovo bila pesimistična, navodi se u izveštaju IFO institua za ekonomska istraživanja.

IFO indeks poslovne klime je u januaru pao na 85,2 poena, sa 86,3 poena u decembru, uglavnom jer je nemačka ekonomija i dalje u recesiji, navodi IFO.

Kada se posmatraju pojedinačni sektori, u proizvodnji je indeks poslovne klime porastao. Ove kompanije su bile nešto zadovoljnije poslovanjem, njihova očekivanja za naredni period su se takođe poboljšala, ali su i dalje ostala pesimistična.

Industrijske narudžbine nastavljaju da se smanjuju, iako je njihov pad sporiji nego u poslednjim mesecima 2023. godine.

Sa druge strane, u trgovini je indeks pao na najniži nivo od oktobra 2022. godine. Trgovci su manje zadovoljni trenutnim poslovnom situacijom, a i njihova očekivanja su se pogoršala. Ovo je slučaj i za veletrgovce i za trgovce na malo.

Poslovna klima u uslužnom sektoru je neodređenija, navodi IFO ukazujući da je poseban uzrok tog stanja značajno pogoršanje procene postojećeg stanja među kompanijama.

Takođe, sektor usluga je u proseku bio mnogo nezadovoljniji usporavanjem narudžbina. Njihova očekivanja su takođe pesimističnija nego ranije.

U građevinarstvu, indeks poslovne klime je nastavio da pada. Kompanije su svoju trenutnu poslovnu situaciju ocenile kao goru. Njihovi ionako sumorni izgledi za naredne mesece postali su još mračniji.

IFO izvešaj o poslovnoj klimi se zasniva na približno 9.000 mesečnih odgovora preduzeća u proizvodnji, uslužnom sektoru, trgovini, i građevinarstvu.

Od kompanija se traži da daju svoje procene trenutne poslovne situacije i svoja očekivanja za narednih šest meseci.

Svoju situaciju mogu opisati kao „dobru“, „zadovoljavajuću“ ili „lošu“, a svoja poslovna očekivanja za naredni šest meseci kao „povoljnija“, „nepromenjena“ ili „nepovoljnija“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.