U biroima za zapošljavanje širom Nemačke trenutno ima 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljskoj i hotelskoj industriji. Oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu je nedostajalo 2019. godine, a procenjuje se da je u toku pandemije taj broj porastao na oko 65.000, piše Dojče Vele (DW).
Predstavnica Udruženja nemačkih hotelijera i ugostitelja (Degoha) Sandra Varden rekla je da nogi restorani i hoteli više čak i ne prijavljuju biroima za zapošljavanje da su im potrebni radnici jer ne očekuju ni da će ih biroi poslati.
„Nedostatak radne snage je glavni razlog za zabrinutost hotelijera i ugostitelja“, navela je Degoha u saopštenju, piše DW.
Kako se navodi, tokom pandemije i zatvaranja radnji, mnogi radnici ove branše su se zaposlili u drugom, obično bolje plaćenom sektoru, a potražnja za radnicima je drastično porasla, posebno usred sezone godišnjih odmora.
Varden je rekla da usled nedostatka broja radnika u ugostiteljstvu, mnogi kafići i restorani pribegavaju raznim merama kao što su skraćivanje radnog vremena, pravljenje pauze nekoliko dana tokom nedelje ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji smanjuju jelovnik.
„U nekim objektima se uvodi sistem samposluge jer jednostavno nedostaju konobari“, rekla je ona.
Kako je navelo Udurženje nemačkih hotela i ugostitelja, najviše nade u vezi sa zapošljavanjem se sada polaže u prihvaćeni reformisani zakon o useljavanju, koji će omogućiti lakše useljavanje radnika iz zemalja van EU i radnicima bez fakultetske diplome, ali i lakši pristup tržištu rada za izbeglice.
Istakli su da je potrebno raditi na poboljšanju imidža o zapošljavanju u ovom sektoru, ali se ne pominju povećanja plata, koje su relativno niske u ugostiteljskom i hotelskom sektoru.
Prema podacima onlajn portala za zapošljavanje Stepstone, kvalifikovani kuvar u Nemačkoj može da računa na mesečnu bruto platu od oko 2.600 evra.
Broj stranih firmi u Crnoj Gori i dalje u porastu