Nemci donose zakon koji zabranjuje sezonske ugovore u klanicama

Wikimedia, Narek75

Nemački ministar rada Hubertus Heil iz Socijaldemokrata predložiće danas nova nacionalna pravila koja će zabraniti sve vrste radova bez ugovora u nemačkim klanicama, saznaje Politico.

Ovaj potez verovatno označava kraj uobičajene nemačke prakse preusmeravanja najtežih poslova u mesnoj industriji ljudima koji su privremeno zaposleni.

Lokalna izbijanja korona virusa među sezonskim radnicima u fabrikama za preradu mesa naginjali su nemačku raspravu ka zabrani.

Predlog zakona takođe predviđa pooštrene i strože kontrole, kao i veće novčane kazne za kršenje pravila. Heil je u maju najavio "čišćenje" mesno-prerađivačke industrije.

Na nivou EU, nova pravila mogu stvoriti tenzije slične onima koje su nastale oko novih pravila za vozače kamiona.

Praksa da se gotovo u celosti posao klanja životinja dodeljuje uglavnom sezonskim radnicima iz istočne Evrope već duže vreme štetno utiče na komšije poput Luksemburga koji zbog loših plata i uslova rada ne mogu da se nose sa cenama koje konkurenti nude.

Predlog „će posebno pomoći sezonskim radnicima i radnicima u klanicama“, rekao je poslanik SPD-a Udo Bulman na Tviteru, istakavši da je njegova stranka na strani zabrane.

Nedavno širenje virusa među radnicima u klanici u Severnoj Rajni-Vestfaliji najveći je pojedinačni slučaj epidemije u Nemačkoj, koja je široko hvaljena zbog načina na koji je do sada rešavala pandemiju.

Upravo ovaj slučaj podstakao je Nemačku da razmotri ovakvu odluku.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara