Nisan zatvara fabrike zbog rekordnih gubitaka

Foto: Pixabay

Nisan će zatvoriti svoje fabrike u Barseloni i nakon što je kompanija zabeležila neto gubitak od 6,2 milijarde dolara u poslednjoj finansijskoj godini, prenosi BBC.

Kompanija je u danas objavljenim finansijskom izveštajuma rekla da će tokom sledeće četiri godine preduzeti mere restrukturiranja celokupnog poslovanja koje, između ostalog, podrazumevaju i selidbu proizvodnje iz Indonezije na Filipine, kao i smanjenje broja modela koje proizvodi, radi umanjenja fiksnih troškova.

Svetska prodaja Nisanovih vozila između januara i aprila opala je za 31,1 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, navodi se u izveštaju.

Ovo je prvi neto gubitak koji je kompanija zabeležila u poslednjih deset godina i oko 2,800 radnika izgubiće svoj posao, a izvršni direktor Makoto Ućida opisao je zatvaranje ove fabrike kao "veoma tešku odluku".

"Gubitak radnih mesta koji je zadesio naše španske kolega žalosno je podsećanje da se automobilska industrija suočava sa ogromnim izazovima", rekao je Stiv Buš, službenik međunarodnog sindikata za automobilsku industriju Unity.

Auro-kompanija je saopštila da će se fokusirati na nekoliko "ključnih tržišta", kao što su Japan, Severna Amerika i Kina, ali i da će fabrika u Sanderlendu u Velikoj Britaniji nastaviti sa proizvodnjom.

Nisan će smanjiti broj modela sa 69 na oko 55 tokom narednih nekoliko godina, a u kreiranju novih vozila fokusirajće se na električna vozila i sportske automobile.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara