Vesti iz sveta

19.09.2013. 09:40

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Norveška: Kako upravljati bogatstvom?

Erna Solberg će, kada bude počela da vodi Norvešku, umesto da razmišlja o krizi i štednji, morati da se pozabavi pitanjem kako da upravlja ogromnim bogatstvom.
Jedan od aspekata tog problema je takozvano „pregrevanje“ ekonomije.
Ako više novca ode u potrošnju, i cene će skočiti. U periodu od 2008. do 2012. godine, raspoloživi prihod Norveške rastao je u proseku za 3,8 odsto godišnje, dok je u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) taj procenat u proseku iznosio svega 0,8 odsto.
Zbog toga su cene stanova porasle su prošle godine gotovo za 6 odsto. Radnici su dvostruko skuplji nego u komšiluku, u Evropskoj uniji.
Erna Solberg moraće da nađe lek protiv ove „bolesti“. Bum norveške naftne ekonomije kontroliše tržište i doprinosi da ekonomija koja se ne bazira na nafti postane nekonkurentna. A tu je i „sitnica“ koja se odnosi na nadzor nad državnim socijalnim fondom, koji se neprestano uvećava zahvaljujući upravo novcu od nafte. 
Državni penzioni fond, kako se zvanično zove, ili naftni fond, kako ga svi zovu, verovatno je najveći socijalni fond na svetu. Njegova vrednost trenutno iznosi oko 760 milijardi dolara, a očekuje se da će do 2020. godine premašiti 1,1 bilion. U vlasništvu fonda nalazi se u proseku 2,5 odsto svake registrovane evropske kompanije. 
Fond nije opterećen dugovanjima kao što je, recimo, isplata penzija (njegov naziv navodi na pogrešan zaključak). Time je obezbeđen veliki operativni prostor. 
Upravljanje fondom je osmišljeno da bude transparento i pošteno. Iako ga nadzire norveško Ministarstvo finansija, na dnevnoj bazi njime upravlja norveška Centralna banka. Etički komitet za investicije brine o izbegavanju kompanija koje se smatraju štetnim (poput onih za proizvodnju duvana i oružja, ili onih koje zapošljavaju decu). 
Fonda planira i da uzme aktivniju ulogu u upravljanju portfoliom kompanija u kojima ima udeo, naročito kod onih u kojima ima akcije u vrednosti od preko jedne milijarde dolara, ili više od 5 odsto. 
To znači da će igrati veću ulogu u imenovanju direktora. Direktor fonda Ingve Slingstad nedavno se pridružio Komitetu za imenovanje unutar Grupe „Volvo”. Fond će takođe vršiti pritisak na kompanije da poboljšaju korporativno upravljanje i uvedu visoke etičke standarde.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.