Nuklearna fuzija privukla decenijske investicije

Foto: Wikimedia - EUROfusion

Tokom prošle godine u nuklearnu fuziju uloženo je 2,8 milijardi dolara na globalnom nivou, objavio je Telegraf (The Telegraph), a prenosi Siti Ej Em (City A.M.).

Investicije u toku protekle godine veće su u odnosu na dve milijarde koliko je uloženo u celoj prošloj deceniji.

Veliki porast investiranja u nukelarnu fuziju ukazuje na to da su sve veće nade  da ona postati deo tehnologije čiste energije.

Evropski parlament: Gas i nuklearna enegija mogu biti "zeleni" i održvi

Udruženje fuzione industrije je saopštilo je da više od 93 odsto kompanija koje su učestvovale u njihovom istraživanju odgovorilo da veruje da će fuziona energija snabdevati strujom električne mreže do 2030-ih.

Proces nuklearne fuzije uključuje spajanje atomskih jezgara što zatim odbacuje energriju koja bi tada mogla da obezbedi teoretski veoma veliku energiju na zemlji.

Naučnici su decenijama pokušavali da iskoriste nuklearnu fuziju za proizvodnju struje koje bi mogla da se koriste, ali je repliciranje reakcije na zemlji veoma izazovno i zahteva ogromne količine toplote i pritiska.

Do sada još uvek nisu uspeli da proizvedu više energije iz reakcije nego što je potrebno da se reakcija pokrene.

Od ruske kompanije zavisi 100 milona potrošača struje u Evropi

Međutim, postoje znaci napretka jer su naučnici ove godine postigli rekordnih 59 megadžula energije u eksperimentima blizu Oksforda.

Velika Britanija je dom nekih od vodećih svetskih kompanija za fuziju, kao što su Tokamak Energy i First Light Fusion, oba sa sedištem u Oksfordu.

First Light Fusion je u februaru prikupio 45 miliona dolara (33 miliona funti) od investitora, uključujući kineski tehnološki gigant Tencent, čime je spoljna podrška za poduhvat iznosila 107 miliona dolara.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.