Vesti iz sveta

01.11.2022. 21:08

Vijesti, saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Odbačene optužbe protiv direktorke podgoričkih „Plantaža“

Foto: Pixabay

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore odbacilo je krivičnu prijavu protiv Anice Hajduković, dugogodišnje direktorke marketinga i nekadašnje članice Odbora direktora kompanije 13. jul – Plantaže.

Kako prenose podgoričke Vijesti, utvrđeno je da ne postoji osnovana sumnja da je ona izvršila krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Hajduković, kako se dodaje, nije učestvovala u malverzacijama u poslu sa fabrikom briketa i u daljem toku postupka biće saslušana kao svedok.

”Oštećeno društvo nije preduzimalo njeno krivično gonjenje, niti je podnosilo pritužbu za preispitivanje rešenja o odbacivanju krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu”, rekao je portparol Specijalnog državnog tužilaštva i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Hajduković je uhapšena 11. jula po nalogu tužioca Radonjića, ali je nakon saslušanja puštena na slobodu.

U istrazi poslovanja državne kompanije 13. jul – Plantaže tada su uhapšeni i nekadašnji predsednik i članovi Odbora direktora Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Đorđije Rajković, Sead Šahman i Duško Perović.

Oni su hapšeni zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, jer su doneli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju, između Plantaža i firme OMP Engineering iz Podgorice.

Mesec i po kasnije, 24. avgusta, u istoj istrazi uhapšena je bivša izvršna direktorka kompanije Plantaže Verica Maraš.

Šteta koja je navodno pričinjena državi malverzacijama u poslu sa firmom OMP Engineering meri se milionima evra.

Novo rukovodstvo kompanije je u februaru podnelo krivičnu prijavu protiv Vukotića, Maraš, Mihailovića i Miroslava Vukovića, zbog sumnji da su iskorišćavanjem i zloupotrebom svog položaja pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist firmi OMP Engineering.

Nakon uviđaja Specijalnog državnog tužilaštva, koje je formiralo predmet, usledilo je otvaranje istrage.

Crnogorski revizori našli brojne nepravilnosti u poslovanju „Plantaža“

Menadžment kompanije 13. jul – Plantaže nastavlja sa nezakonitim delovanjem, saopštio je predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj na zvaničnoj fejsbuk stranici.

„U prilogu možete pročitati nalaz u kojem se vidi kako su vršili procenu imovine, kako se procenitelj ograđuje od procene, navodeći da su procenu uradili na osnovu ‘rekla-kazala menadžmenta'“, tvrdi Đelošaj.

Prema njegovim rečima, procenu je radila firma koja nema reference za procenu vriednosti zemljišta i nepokretnosti, pa  Opština Tuzi angažovala druge stručnjake i izvršila detaljnu analizu u okviru koje se na terenu utvrdila procena imovine na teritoriji te opštine.

„Izveštaj procene je zvanično poslat i upravi kompanije, koji mogu iskoristiti i sa njim upoznati vlasnike akcija, kako bi kroz redovnu proceduru ispravili procenu koja je paušalna i od koje se i onaj koji je tad odradio, opet ograđuje“, naveo je Đeljošaj.

On je istakao da je na sastancima menadžmentu nekoliko puta ukazivao da ulaze u zonu krivičnog delovanja jer namerno i svesno umanjuju vrednost državne imovine za oko 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima to je drugo krivično delo koje aludira da se vrednost imovine namerno umanjuje kako bi se izbeglo plaćanje poreza.

Kako je pre dve godine prenele Nova ekonomija, državni revizori u Crnoj Gori pronašli su brojne nepravilnosti u preduzeću 13. jul – Plantaže.

Tada je pronađeno korišćenje gotovine za isplate bez jasnog osnova, isplate novca bez potpisanog ugovora i ispostavljenih faktura, prodaja proizvoda bez jasnog cenovnika i kriterijuma pojedinim partnerima, sumnjive transakcije, nepostojanje revizorskog odbora kao i brojne druge nepravilnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.