Vesti iz sveta

09.01.2024. 10:39

Tech Crunch

Autor: Katarina Pantelić

OpenAI prodavnica aplikacija svoja vrata otvara već ove nedelje?

Chat GPT Foto: Freepik - frimufilms

Kompanija OpenAI će već ove nedelje lansirati GPTs prodavnicu aplikacija. Ova prodavnica predstavlja platformu za prodaju aplikacija zasnovanih na GPT (Generative Pre-trained Transformer) modelima, poput revolucionarnog GPT-4.

Kako navodi TechCrunch, GPTs Store će omogućiti developerima da plasiraju svoje aplikacije široj publici, pod uslovom da se njihovi proizvodi usklade sa najnovijim smernicama korišćenja i brend standardima OpenAI-ja.

Jedan od ključnih uslova za objavljivanje aplikacije u GPTs Store-u jeste da su one kategorisane kao „javne“, a istovremeno da su u skladu sa ažuriranim pravilima kompanije.

Još uvek nije poznato da li će GPT Store uključivati neki model deljenja prihoda sa developerima.

Kako su u novembru izjavili osnivač Sem Altman i tehnički direktor Mira Murati, konkretan plan monetizacije još uvek nije uspostavljen.

Međutim, očekuje se da će više detalja biti otkriveno tokom zvaničnog lansiranja prodavnice.

Zanimljivost GPT modela leži u dostupnosti i jednostavnosti upotrebe, što omogućava korisnicima bez iskustva u kodiranju da kreiraju sofisticirane AI aplikacije.

Na primer, GPT model može biti obučen da odgovara na pitanja vezana za određene recepte ili da analizira i generiše kodove prema najboljim praksama u programiranju.

Ova pristupačnost i fleksibilnost modela GPT predstavlja revolucionarnu promenu u načinu na koji se razvijaju i koriste AI aplikacije.

Inicijativa kompanije dolazi kao rezultat dugogodišnjeg razvoja i istraživanja u OpenAI-ju, gde su GPT modeli stekli značajnu popularnost i primenu u različitim sektorima.

Prva najava GPTs prodavnice dogodila se tokom prve OpenAI developerske konferencije DevDay prošle godine, ali je njeno lansiranje odloženo, uglavnom zbog promena u rukovodstvu kompanije koje su se dogodile u novembru.

Južna Koreja jača nadzor AI kamerama radi „sprečavanja kriminala“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.