Otkud ISIS-u toliko Tojotinih vozila?

Američki anti-teroristički zvaničnici zatražili su od Tojote da objasni na koji način je veliki broj njihovih automobila završio u rukama ISIS-a.

U propagandnim snimcima Islamske države Iraka i Sirije vidi se veliki broj Tojotinih automobila, drugog najvećeg proizvođača na svetu, a najčešće su to terenska vozila i pik-apovi.

Iz Tojote su odgovorili da ne znaju na koji način je ISIS došao do ovih automobila, naglašavajući da podržavaju istragu američkih zvaničnika kako bi se sprečilo da dobra sa Zapada završe u rukama terorista. 

"Mi smo upoznali Tojotine lance snadbevanja na Bliskom Istoku o ovome, ali i o proceduri po kojoj je Tojota dužna da štiti integritet lanca snadbevanja”, rekao je Tojotin direktor za javne politike i komunikacije Ed Luis.

"Tojota ima striktnu politiku da ne prodaje vozila za potencijalne kupce koji mogu da ih koriste ili modifikuju za paravojne ili terorističke aktivnosti", rekao je Luis i dodao da kompanija nema mogućnost da prati vozila koja su ukradena ili su preprodana uz pomoć posrednika. 

Tojotini automobili su, na video snimcima ISIS-ove kampanje u Iraku, Siriji i Libanu napunjeni teškim naoružanjem gde iz kabina vire teroristi.

Irački ambasador u SAD rekao je da veruje da su teroristi, pored starih kamiona, stekli na hiljade novih Tojotinih automobila u poslednjih nekoliko godina. 

"To je pitanje koje sam postavio našim komšijama, kako i na koji način su dospeli u ruke ISIS-a i odakle dolaze", kaže ovaj ambasador. 

ISIS-ovi propagandni snimci pokazuju kako teroristi patroliraju ulicama u Siriji u starijim i novijim Tojotinim automobilima. 

Dok prelaze u Libiju u dugim karavanima blistaju novi Tojotini Lend kruzeri. U kolonama terorista može se videti da je više od dve trećine automobila upravo iz Tojotinih fabrika, a osim nje, u manjem broju su i Micubiši, Hjundai i Isuzu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.