Otvaraju se kovid bolnice u celom svetu, u Beogradu ponovo Arena

Foto: Pixabay

Slučajevi zaraze u Indiji premašili su 700 hiljada, pa je ta zemlja, uz Rusiju, dospela na treće mesto najugroženijih od korona virusa, prenosi londonski Gardijan. U Njudelhiju se utvaraju  ogromne kovid bolnice sa 10.000 kreveta. U Srbiji je ponovo otvorena kovid bolnica u Areni na Novom Beogradu, koja će imati 500 bolničkih kreveta na raspolaganju.

Indija je uz Rusiju zauzela visoko mesto kao zemlja sa trećim najvećim brojem slučajeva koronavirusa u svetu nakon što je za jedan dan zabeležen rekordan broj slučajeva zaraze.

Ministarstvo zdravlja Indije zabeležilo je u ponedeljak 23 hiljade novih slučajeva korona virusa, što je ukupno 697 hiljada zaraženih, a skoro 20 hiljada ljudi je izgubilo bitku sa koronom.

Broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 302, a prema poslednjim podacima, preminulo je još petoro ljudi, preneo je RTS.

U Beogradu se ponovo otvara privremena kovid bolnica u Areni na Novom Beogradu, a vanredna situacija je proglašena u 11 opština i gradova, gde takođe ponovo rade kovid bolnice.

Mediji su preneli da je situacija i dalje ozbiljna u Sjenici, kao i da je otvorena kovid bolnica u Požarevcu u koju bi trebalo da stižu i pacijenti iz Beograda.

U Beogradu se od ponedeljka kažnjavaju građani koji ne nose zaštitne maske.

Pre Indije i Rusije, najveći broj slučajeva zaraze beleži Brazil na drugom, sa 1,6 milona slučajeva i Sjedinjene Američke Države na prvom mestu u svetu, sa 2,88 miliona infekcija.

U glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, medicinsko osoblje počelo je sa lečenjem pacijenata u duhovnom centru, pretvorenom u bolnicu sa 10 hiljada kreveta.

Objekat veličine dvadeset fudbalskih terena, na periferiji tog grada primaće pacijente sa blagim simptomskim u asimptomskim slučajevima.

Vlasti u Indiji strahuju da bi Nju Delhi, u kojem živi 25 miliona ljudi, mogao bi da zabeleži više od pola miliona slučajeva korone do kraja jula. 

U gradu su i neki hoteli, svadbene dvorane i nekoliko stotina železničkih vagona pretvoreni u improvizovane kovid bolnice.

Stroge mere zaštite, koje su bile na snazi od kraja marta, postepeno su ukidane, pa je porastao broj inficiranih i one su vraćene.

Broj zaraženih raste i u Južnoj Africi, gde su takođe važile stroge mere zaštite, koje su polako olabavljene, pa je u subotu u toj zemlji bilo više od 10 hiljada novih slučajeva zaraze.

U Sjedinjenim Državama Centri za kontrolu bolesti prijavili više od 52 hiljade novih slučajeva u nedelju.

U australijskoj državi Viktoriji, prijavljeno je 127 novih slučajeva, pa se najavljuje zatvaranje granice sa Novim Južnim Velsom, najmnogoljudnijom državom u Australiji.

To se dešava prvi put posle 100 godina.

U Iranu je za 24 časa preminulo 163 ljudi.

U Peruu koji ima skoro 33 miliona stanovnika, broj slučajeva korona virusa prešao je 300 hiljada, broj preminulih veći je od 10 hiljada.

Ukupan broj slučajeva korone u svetu je 11,4 miliona, pokazuju podaci sa Univerziteta Johns Hopkins, a virus je do sada, prema tim podacima, odneo živote 533.780 ljudi, podseća Gardijan.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara