Svet

03.03.2016. 13:06

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Pad cena šećera i mlečnih proizvoda umanjio skok cena biljnih ulja

Svet

03.03.2016. 13:06

S prosekom od 150,2 poena u februaru, FAO indeks cena je gotovo nepromenjen u odnosu na revidiranih 150 poena iz januara, a niži je za 14,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodi se u saopštenju Svetske organizacije za hranu.

FAO indeks cena hrane se izračunava na osnovu praćenja cena pet ključnih grupa sirovina na međunarodnom tržištu: glavnih žitarica, biljnih ulja, mlečni proizvoda, mesa i šećera.

Od februarskog, uglavnom stabilnog trenda cena, izdvojio se jedino oštar skok FAO indeksa cena biljnih ulja, s rastom od 8,0 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Tome je doprinelo poskupljenje palminog ulja od 13 odsto, do kog je došlo zbog izveštaja o padu zaliha i slabim izgledima proizvodnje u bliskoj budućnosti.

Cene sojinog ulja su takođe ojačale zbog toga.

Međutim, druge vrste sirovina su više nego apsorbovale ova poskupljenja.

Indeks cena šećera je oslabio prošlog meseca 6,2 procenta u odnosu na januar, podstaknut velikim globalnim zalihama i poboljšanim stanjem useva u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku.

Indeks cena mlečnih proizvoda je pao 2,1 odsto na mesečnom nivou zbog slabog uvoza, posebno kineskog.

Cene različitih žitarica u svetu su u februaru uglavnom mirovale, uz zanemaljiv pad indeksa od oko pola procentnog poena u odnosu na prethodni mesec, ali su na godišnjem nivou oslabile za 13,7 procenata.

Cena pšenice je pala 1,5 odsto, kukuruz je oslabio samo neznatno, dok su cene pirinča skromno porasle.

Indeks cena mesa je, takođe, blago povećan, čemu je doprinelo ograničavanje isporuka govedine iz Australije i SAD, kao i podrška privatnom skladištenju svinjskog mesa u Evropskoj uniji. Cene peradi su pale, što je odraz nižih troškova hrane za životinje, navodi se u saopštenju FAO.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.