Pad investicija u kineski "Pojas i put"

Pixabay

Investiciona potrošnja Kine u zemljama "Pojasa i puta" blago je opala u prvoj polovini 2022. godine u odnosu na prošlu godinu, a nisu započeti novi a planirani projekati vezani za ugalj u Rusiji, Egiptu, i Šri Lanki , piše Euractiv.

U Saudijskoj Arabiji je bilo najviše kineskih investicija u ovom periodu, oko 5,5 milijardi dolara, prema podacima istraživanja Centra za zeleno finansiranje i razvoj iz Šangaja. 

Ukupno finansiranje i investicije iznosili su oko 28 milijardi dolara, što je pad u odnosu na 29,6 milijardi iz godine ranije. Od 2013. godine je u okviru Pojasa i puta potrošeno 932 milijarde dolara. 

Predsednik Kine Si Đinping je inicijativu "Pojas i put" pokrenuo 2013. godine, sa ciljem da iskoristi potencijal Kine u finansiranju i izgradnji infratsrukture kako bi se širom Azije, Afrike i Latinske Amerike izgradila "zajednica sa zajedničkim interesima". 

Međutim, inicijativa je postala predmet preispitivanja, zbog zaduživanja zemalja i degradacije životne sredine. Pojedine zemlje su, zbog rizika povezanih sa zaduživanjem, ponovo pregovarale o investicionim porjektima sa Kinom. 

Trgovina Kine i zemalja uključenih u "Pojas i put" premašila 5.000 milijardi dolara
Stručnjak za "Pojas i put": Nigde toliko pro-kineskog raspoloženja kao u Srbiji

Nakon obećanja koje je Si Đinping dao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru, da će stati na kraj inostranom finansiranju uglja, nijedan novi projekat vezan za ugalj nije dobio podršku Kine. 

Ipak, kineska firma je u februaru dobila tender za izgradnju termoelektrane u Indoneziji, a takođe je ostalo i 11,2 gigatava kpacitata za koje je obezbeđeno finanisranje, iako još nije krenula izgradnja. 

Kina je nastavila da podržava projekte vezane za fosilna goriva, pri čemu nafta i gas čine 80 odsto kineskih prekomorskih energetskih investciija i 66 odsto ugovora o izgradnji. 

Srbija se obavezala da će pojačavati saradnju sa Kinom
Rajevi za kinesku prljavu tehnologiju

Davanja u projektima vezanim za gas iznosila su 6,7 milijardi dolara u prvoj polovini godine, dok je u tokom cele prošle godine taj iznos bio 9,5 milijardi dolara. 

Tranasakcije vezane za zelenu i hidroenergiju pale su 22 odsto u odnosu na godinu pre. Iako su se ivesticije popele na 1,4 milijarde dolara, potrošnja na izgradnju vezanu za zelenu energiju pala je na 1,6 milijardi dolara, što je manje od polovine u odnosu na nivo od prošle godine. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.