Pad kineske ekonomije od 6,8 odsto u prvom kvartalu

Pexels

Prema zvaničnim podacima, kineska ekonomija se tokom prvog kvartala smanjila za 6,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, javlja CNN.

Iako je kontrakcija bila očekivana, ona je istorijski trenutak za Kinu, jer je ovaj kvartal bio najgori od 1992. godine, kada je Kina počela da objavljuje te podatke.

Tri glavna motora kineskog rasta, potrošnja, izvoz i  ulaganje u osnovna sredstva, pretrpela su štetu zbog oštrih mera izolacije od kraja januara do početka februara. Maloprodajna potrošnja pala je za 19 odsto u prvom kvartalu, dok je izvoz pao za više od 13 odsto. Ulaganje u osnovna sredstva palo je za 16 odsto, a industrijska proizvodnja i izvoz su još uvek slabi, jer se ostatak sveta bori sa pandemijom koronavirusa i njenim posledicama.

Džulijan Evans Pričard, viši ekonomista za Kinu u konsultantskoj kompaniji Capital Economics, smatra da podaci iz marta pokazuju da je u Kini najgore ipak prošlo, ali dodaje da je moguće da Kina još uvek zvanično ne priznaje stepen ekonomskog pada.

Kinesko tržište rada i dalje pokazuje opterećenje. Stopa nezaposlenosti, koja registruje samo broj nezaposlenih u urbanim sredinama, tokom marta je porasla na 5,9 odsto, što je bolje u odnosu na rekord iz februara od 6,2 odsto. Ipak, stanje je lošije nego u decembru prošle godine, kada je stopa nezaposlenosti bila 5,2 odsto.

CNN piše da to, prema proračunima na osnovu podataka kineskih vlasti, znači da je u martu bez posla ostalo 3,6 miliona ljudi više u odnosu na kraj prošle godine. „Stabilnost zaposlenosti ove godine može postati prioritet“, rekao je Čaoping Džu, strateg za globalno tržište investicione banke Džej Pi Morgan (JP Morgan).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara