Parlament Federacija BiH: Vetroparkovi umesto MHE

Foto: Pixabay

Predstavnički dom Federalnog parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je većinom glasova odobrio zaključak o potrebi potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana (MHE) na celoj teritoriji Federacije BiH, prenosi portal Buka.

Zaključak je baziran na Deklaraciji o zaštiti reka Zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na štetu po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju MHE. 

Istovremeno, Federalna vlada je zadužena da u naredna tri meseca analizira propise koji se odnose na gradnju takvih objekata i u cilju zaštite reka, odnosno životne sredine, predloži odgovarajuće zakonske izmene.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, odobrio je i saglasnosti u postupku za izdavanje energetske dozvole za pet vetroelektrana.

Dozvole za buduće vetroelektrane dobile su firme Gradina d.o.o. Tomislavgrada (vetroelektrana "Gradina"), Tomkup d.o.o iz istog mesta (vetroelektrana "Baljci"), kao i firma Kamen-Dent d.o.o. iz Mostara za (vetroelektrana "Pakline 2").

Dozvole su odobrene i firmama Hb Wind d.o.o. iz Livna ("Orlovača"), kao i firma Ivovik d.o.o. iz Sarajeva istoimenu elektranu u kojoj će se za proizvodnju struje koristiti snaga vetra.

Ekološki aktivisti naglašavaju da do zabrane MHE nikad ne bi došlo, da širom Bosne i Hercegovine, "iskreni čuvari reka nisu svojim telima štitili rečne tokove od malih hidroelektrana".

Odluku Federalnog parlamenta BiH aktivisti ocenjuju kao istorijsku, ali je prihvataju sa izvesnom dozom rezerve, jer, kako navode, nadležna ministarstva još uvek nisu preduzela konkretne akcije.

Napominju da se borba protiv MHE mora nastaviti i u Republici Sprskoj gde, za sada, kažu, postoje tek neke naznake da opštinske vlasti počinju da se distanciraju od takvih energetskih projekata.

Napominju i da neki od projekata MHE pripadaju i kompanijama iz Evropske unije, što, naglašavaju dodatno opravdava njihov oprez.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.