Foto: Pixabay

PejPal odustao od Fejsbukove digitalne valute

Foto: Pixabay
Kompanija za online plaćanja PejPal (PayPal) saopštila je da više neće učestvovati u Libra Asocijaciji, Fejsbukovoj inicijativi za kreiranje nove digitalne valute. U saopštenju koje prenosi portal The Verge, kompanija nije ponudila konkretnije razloge za svoju odluku.

Libra Asocijacija je nevladina organizacija u nastajanju koja bi trebala da upravlja novom digitalnom valutom i koja je prvobitno brojala stotinak kompanija.

 Fajnenšel Tajms (Financial Times) je pre toga naveo da PejPal nije bio zadovoljan reakcijama Fejsbukovih čelnika na sve veći pritisak državnih regulatora na Libru i sve glasnije kritike na račun projekta u javnosti.

Vol strit žurnal (Wall Street Journal) je prošle nedelje izvestio da i druge kompanije za finansijske usluge, poput Masterkarda i Vize, preispituju svoje dalje učešće u Libra Asocijaciji. Prema tim navodima, najveći Fejsbukovi partneri u projektu su takođe odbili da javno podrže Libru zbog straha da će to skrenuti pažnju zakonodavaca na njihove politike protiv pranja novca.

Za sada ostaje nejasno koliko će članova prvobitne asocijacije ostati uz Fejsbuk, budući da su do sada samo potpisana neobavezujuća pisma namera i da ni jedna članica nije obezbedila deset miliona dolara koje je tehnološki gigant tražio od svih zainteresovanih strana za finansiranje organizacije.

Predstavnici kompanija koji čine Libra Asocijaciju će se sastati u Ženevi 14. oktobra kako bi revidirali svoju povelju i imenovali bord direktora.

Kompanija Fejsbuk najavila je da će 2020. godine pustiti u opticaj Libru, a koja bi mogla da se koristi putem Fejsbuk Mesindžera, Vocapa ili digitalnog novčanika po imenu Kalibra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara