Petina restorana u Bugarskoj bankrotirala tokom korona krize

Foto: Pixabay

Trenutno oko polovine svih restorana u Bugarskoj radi, dok je oko 20 odsto njih bankrotiralo usled krize izazvane pandemijom koronavirusa, izjavio je predsednik tamošnje organizacije restoratera Ričard Alibegov.

Kako prenosi Radio Bugarska, dozvola za rad zatvorenih restorana će olakšati situaciju, a Alibegov ocenjuje da bi brojke bile još lošije da država nije preduzela mere za pomoć ugostiteljima.

"Turistička sezona će verovatno propasti, ali činimo sve što je moguće da spasimo ono što se spasiti može“, rekao je Alibegov.

Dodao je i da je organizaciji ugostitelja trenutno cilj da smanje PDV-a za restorane sa 20 na devet odsto, kako bi povećali platu osoblju, čime bi ih zadržali u sektoru.

Restorani, barovi i kafići u Bugarskoj bili su zatvoreni tokom dvomesečnog vanrednog stanja koje je proglašeno 13. marta, a ugostiteljima je od 5. maja dozvoljeno da koriste svoje otvorene prostore i bašte, u skladu sa merama predsostrožnosti koje podrazumevaju uvećano rastojanje između stolova, dezinfekciju prostora i nošenje maski.

Zatvoreni delovi restorana i kafića u Bugarskoj će moći da se koriste od 1. juna.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.