Philip Morris planira da obustavi prodaju duvana u Britaniji

Foto: Pixabay

Američko-švajcarska kompanija koja se bavi proizvodnjom cigareta Philip Morris International u narednih deset godina planira da prestane sa prodajom svojih duvanskih proizvoda u Velikoj Britaniji, prenosi Poslovni.hr. Odluka kompanije koja u toj zemlji želi da kupi i fabriku lekova Vecture oslanja se na britnasku strategiju ukidanja pušenja do 2030. godine.

Odluku kompanije Filip Moris saopštio je izvršni direktor kompanije Jacek Olczak. On je za Daily Mail ocenio da se u narednih deset godina može u potpunosti može rešiti problem pušenja u Velikoj Britaniji, kao i da je za to potrebna pomoć vlade i regulatora.

Podržavajući ukidanje, Olczak je rekao da će Marlboro brend "nestati" iz britanskih prodavnica zajedno sa njihovim drugim robnim markama, prvi put nakon više od 100 godina prisutnosti u Velikoj Britaniji.

Olczak je započeo agresivniju strategiju prelaska te kompanije na druge delatnosti, a jedna od njih je proizvodnja lekova.  On je nedavno pozvao Britaniju da se prema cigaretama ponaša kao prema benzinskim automobilima i da ih kroz deset godina u potpunosti zabrani.

Filip Moris želi da za pet godina 40 miliona pušača pređe na proizvode bez duvanskog dima

Filip Moris je početkom jula započeo dogovor oko kupovine britanskog proizvođača lekova Vecture za 1,05 milijardi funti, u sklopu njihove "evolucije u proširenu zdravstvenu i wellness kompanije", koja bi više od 50% prihoda trebalo da ostvaruje od nepušačkih proizvoda i najmanje milijardu dolara odnenikotinskih proizvoda do 2025. godine.

Na taj dogovor burno su reagovala udruženja koja se bore protiv duvanskih proizvoda, a reagovala je i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je takva partnerstva velikih duhanskih kompanija nazvala potkopavanjem napretka u kontroli njihovih "smrtonosnih proizvoda".

Kompanija Filip Moris kako se navodi vredi 153 milijarde dolara i ne prodaje cigarete u Sjedinjenim Američkim Državama. To sada radi njena nekadašnja matična kompanija Altria, od koje se odvojila 2008. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.