Foto: Pixabay

Po prvi put u istoriji Britanije zelena energija najzastupljenija

Foto: Pixabay
Ujedinjeno Kraljevstvo je u trećem tromesečju 2019. godine proizvela više struje iz obnovljivih izvora energije nego iz fosilnih goriva, prenosi portal Karbon brif (Carbon Brief). 

To je bio prvi kvartal u kom je proizvodnja iz solarnih i hidroelektrana, vetrogeneratora ili biomase premašila proizvodnju iz uglja, nafte ili gasa od kada je u Britaniji otvorena prva elektrana 1882. godine.

Ostrvska nacija je tokom jula, avgusta i septembra dobila oko 29.5 teravat-časa iz obnovljivih izvora energije, odnosno 40% ukupne proizvodnje. Istovremeno je iz elektrana na fosilna goriva dobila 39% struje.

Najveći deo preostale struje je došao iz nuklearnih elektrana, oko 19%.

Pre deset godina je od uglja dobijano oko trećine sve električne energije u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok se iz tog oblika goriva sada proizvodi svega 3%. 

 „Ovo je simboličan ali važan korak u transformaciji energetike u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ipak, nedostatak napretka u drugim segmentima ekonomije znači da Velika Britanija ostaje daleko od predstojećih pravno obavezujućih ograničenja na emisije gasova, a kamoli od nedavno usvojenog cilja svođenja emisije gasova sa efektom staklene bašte na nulu do 2050. godine", upozorava se u analizi.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara