FOTO: Pixabay

Pobuna Japanki protiv obaveznih visokih potpetica na poslu

FOTO: Pixabay

Zaposlene žene u Japanu pokrenule su peticiju i kampanju za donošenje zakona kojim bi poslodavcima bilo zabranjeno da teraju radnice da nose visoke potpetice, piše Njujork Tajms.

Više od 18.000 Japanaca potpisalo je peticiju koji je Ministarstvu rada podnela Jumi Išikava (32), bivša glumica koja je morala da napusti karijeru jer nije mogla da izdrži stajanje na visokim šitklama osam sati dnevno.

Kako navodi Njujork Tajms, na peticiju još nema zvaničnog odgovora, ali Išikava kaže da se suočila sa skepticizmom od strane zvaničnika koji otpisuju problem kao deo „poslovne kulture".

„Izgleda da vlada i korporativni svet ne žele da rizikuju da menjaju društvo", rekla je Išikava za Tajms.

Kampanja se takođe vodi na Tviteru, gde pristalice donošenja zakona koriste hešteg #KuToo, što je igra reči zasnovana na japanskim rečima za bol i cipele. Prvi tvit Jumi Išikave na tu temu bio je podeljen više od 30.000 puta.

PROČITAJTE JOŠ:

Aktivistkinja inicijative Ne davimo Beograd udarena na dodeli nagrade za feminizam

Protest Inicijative Mame su zakon: Zahtevamo veće nadoknade za majke

Njujork Tajms navodi da su rodne uloge u tradicionalnom Japanu veoma rigidno razdvojene, i da je muškarcima dozvoljeno da dolaze na posao u daleko udobnijoj odeći. 

U 2016. godini, tadašnja ministarka odbrane Japana Tomomi Inada osećala je obavezu da nosi visoke potpetice čak i na palubi američkog nosača aviona.

Kako piše Tajms, Išikavina kampanja nije naišla na podršku poslovne zajednice, a jedna reklamna agencija joj je kazala da bi se našla u „teškoj poziciji" ako zauzme stav.

„Žene ni ne shvataju da rizikuju svoje zdravlje, jer je ovaj stil duboko ukorenjen u radnoj kulturi. Treba da shvatimo situaciju mnogo ozbiljnije", rekla je Išikava.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara