Postepeno uspostavljanje avio prevoza u Francuskoj

Foto: Pixabay

Generalni direktor Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (International Air Transport Association IATA) Aleksandar de Žunijak, najavio je u subotu 16. maja da bi francuski avio prevoz trebalo da se otvori ovog leta.

Kako prenosi francuski list Les Echos, za jun mesec planirano je ponovno uspostavljanje prvo domaćih, a od jula i avgusta i međunarodnih i prekookeanskih letova. 

U skladu sa rezultatima dogovora koji su u toku između vlada evropskih država, letovi bi trebalo da se uspostave ovog leta, ali sa smanjenim saobraćajem i ograničenim brojem destinacija.

IATA, koja predstavlja oko 280 avio kompanija u svetu, trenutno radi na sprovođenju niza sanitarnih mera kako bi se rizik kontaminacije novim korona virusom smanjio na minimum. Predviđeni su obavezno nošenje zaštitnih maski, kontrola temperature i deklaracija o zdravlju svakog putnika. 

Međutim, kako se navodi, isključuje se izolovanje srednjeg sedišta zato što bi ono zahtevalo ili povećanje cene za najmanje 50% ili otkazivanje leta.

Potpuno vraćanje u normalu vazdušnog saobraćaja ne očekuje se pre 2023. godine. Kriza uzrokovana korona virusom primorala je mnoge avio kompanije da prizemljile većinu letelica i otkažu hiljade letova. 

Evropska komisija podsetila je ove nedelje da državljani Evropske unije, umesto vaučera, imaju pravo na nadoknadu za otkazana putovanja. 

Reagujući na ovu izjavu evropske izvršne vlasti u Briselu, Aleksandar de Žunijak zamolio je putnike da pri donošenju odluke imaju u vidu kritičnu finansijsku situaciju u kojoj se avio kompanije trenutno nalaze.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara