Vesti iz sveta

26.11.2014. 14:27

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Potrošnja u Francuskoj veća od evropskog proseka

Potrošnja po stanovniku u Francuskoj, bilo iz ličnog budžeta, bilo na teret javnih službi, 14 odsto je veća od proseka za Evropsku uniju.
To je pokazalo istraživanje francuskog Nacionalnog instituta za statistiku INSEE.
Prema ovom kriterijumu, Francuska je u nivou Danske i Velike Britanije, ali osetno ispod Luksemburga i Nemačke, gde je privatna potrošnja 38 i 23 odsto iznad evropskog proseka, respektivno. 
Posmatrano po sektorima, Francuzi više od ostalih Evropljana troše za stanovanje (+26 odsto), za hranu (+16 odsto), za prevoz (+26 odsto) i za zdravlje (+14 odsto), a manje za odevanje (-7,0 odsto), prenosi francuski list Figaro. 
Samo u segmentu energije, potrošnja domaćinstava u Francuskoj prelazi 23 odsto evropski prosek, prema +12 odsto u Nemačkoj. U Velikoj Britaniji, Italiji i Španiji potrošnja energije manja je od proseka 4,0, 20 i 30 odsto, respektivno, što se objašnjava povoljnijim klimatskim uslovima. 
Što se tiče potrošnje na ime zaštite zdravlja i za obrazovanje-zabavu-kulturu, u Francuskoj je ona veća 10 odsto u odnosu na prosečnu u EU. Kako INSEE naglašava, ovaj vid potrošnje u Francuskoj karakteriše visok udeo zajednice. Tako, 90 odsto troškova za obrazovanje pokriva država (evropski prosek je 88 odsto), za zdravstvenu zaštitu 77 odsto (evropski prosek 75 odsto ) i za zabavu i kulturu 22 odsto (prosek je 17 odsto). 
Globalno, cene dobara i usluga u Francuskoj su devet odsto iznad prosečnih za EU, na približnom nivou kao u Holandiji i Belgiji. U poređenju s Nemačkom, veće su u proseku jedan odsto. Naročito su u odnosu na evropski prosek više u oblasti obrazovanja (+19 odsto), zdravstva (+15 odsto) i stanovanja (+12 odsto).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.