Vesti iz sveta

24.12.2021. 15:16

Klima 101

Autor: Nova Ekonomija

Povećana proizvodnja struje iz uglja na celom svetu

Međunarodna agencija za energetiku (IEA)  uputila je apel vladama država zbog sve veće koncetracije emisija ugljen-dioksida nastalih sagorevanjem uglja. U godišnje  izveštaju IEA poseban fokus je stavljen na Kinu i Indiju, ...

Foto:Pixabay

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) uputila je apel vladama država zbog sve veće koncetracije emisija ugljen-dioksida nastalih sagorevanjem uglja. U godišnje izveštaju IEA poseban fokus je stavljen na Kinu i Indiju, jer proizvodnja električne energije u Kini čini jednu trećinu globalne potrošnje uglja, dok ukupna upotreba uglja u Kini čini više od polovine ukupne upotrebe u celom svetu. Obe zemlje su ove godine prevazišle rekordne nivoe u potrošnji.

Prema njihovim analizama ovogodišnja količina struje dobijene i iz tog fosilnog goriva dostići će rekordnu vrednost, a da bi i u narednoj godini mogla da nastavi da raste.

Proizvodnja struje iz uglja na globalnom nivou skočiti za 9 odsto u 2021. odnosno dostići cifru od 10.350  teravat-sati. I pored toga globalna potražnja za ugljem još uvek je ispod rekordnih nivoa iz 2013. i 2014. zbog efikasnijeg procesa dobijanja energije, prenosi Klima 101.

Na poslednjoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim pormenama (COP26) mnoge države su se obavezale da će postepeno prestati da koriste ugalj, koji je odgovoran za 40 odsto godišnjih antropogenih emisija ugljen-dioksida.

Tokom prošle godine usled pandemije virusa Korona zabeležena je smanjena idnustrijska aktivnost, čime je došlo do pada potrebe za energijom. Pored toga, kao posledica smanjenje potražnje za ugljem, bila je i blaga zima na severnom delu hemisfere, kao i niske cene prirodnog gasa i veliki rast obnovljivih izvora energije.

Dok je 2021. godina je donela pojačane energetske apetite širom sveta.

Povećanje potražnje za strujom, nadmašila je snabdevanje iz obnovljivih izvora i izvora sa niskim emisijama ugljen-dioksida. Zbog povećanja cene prirodnog gasa, proizvođači struje su morali da se oslone na ugalj.

Rezultat ovih poteza je rekordna količina električne energije dobijene iz fosilnih goriva.

Ako se posmatra udeo uglja u odnosu na druge izvore električne energije u svetu tokom 2021. On je za 5 odsto manji u odnosu na svoj vrhunac iz 2007. godine, daje pozitniju sliku zbog porasta drugih vidova energije.

Optimizam ulivaju zemlje kao što su Portugal, Belgija, Austrija i Švedska prve četiri zemlje EU koje su prestale da sagorevaju ugalj za proizvodnju električne energije.

Većina industrija koje koriste ugalj, kao što je proizvodnja gvožđa i čelik ne postoji tehnologija koja može da ga zameni u kratkom roku. To predstavlja jedan od problema za koji se mora naći rešenje u budućnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.