Svet

16.07.2013. 10:13

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Produžen rok za prodaju Hipo Alpe Adrija banke

Svet

16.07.2013. 10:13

Za prodaju mreže Hipo Alpe Adria banke na jugoistoku Evrope odobreno je produženje roka do sredine 2015, kaže ministarka finansija Austrije Marija Fekter.
Fekterova očekuje da će Evropska komisija na jesen oceniti plan restrukturiranja ove banke.
„Signalizirano nam je da će Hipo biti među odlukama Evropske komisije u jesen“, kazala je ona bečkom ekonomskom dnevniku „Virtšaftsblat“.
Upitana koji je vremenski rok određen za prodaju mreže na jugoistoku Evrope, Fekterova je objasnila da je postignuto produženje roka do 2015. godine. 
„Nova poslovanja u jugoistočnoj Evropi ne treba da budu u potpunosti obustavljena, kako bi se održala vrednost i sposobnost prodaje sestrinskih firmi. Time smo dobili i fleksibilnost kod kredita u stranim valutama. Obustava kredita u evrima bi nanela štetu vrednosti“, precizirala je ona. 
Austrijska vlada je nacionalizovala Hipo banku 2009. godine, nakon njene prekomerne ekspanzije u jugoistočnoj Evropi, ubrizgavši u tu banku više od dve milijarde evra. 
Navedenu državnu pomoć mora da odobri Evropska komisija, koja je Austriju već kritikovala zbog spore primene restrukturiranja. 
„Kod banaka u državnom vlasništvu trudimo se da što manji teret podnesu poreski obveznici. Plan za restruktuiranje Hipo banke je u Briselu i većim delom je ispregovaran sa Evropskom komisijom“, naglasila je Fekterova. 
Ona je navela da poslovi Hipo banke u Austriji treba da budu prodati tokom ove godine, i da se u tome daleko otišlo. 
Takođe je kazala da su u Italiji novi poslovi morali da budu obustavljeno sa 1. julom, ali da se i dalje servisiraju stari klijenti. 
Mada je napomenula da se u planu prosleđenom Briselu nalazi više scenarija za Hipo, uz projektovane troškove za svaki od njih, nije želela da iznese bilo kakve detalje o tome do odluke Evropske komisije. 
Fekterova je istovremeno ukazala da bi eventualni krah Hipo banke predstavljao opasnost po banke u celoj Evropi, te da bi izazvao destabilizaciju i na tržištu na Balkanu. 
Inače, u Hipo banci su u protekla dva meseca ostavku podnela dva ključna funkcionera – šef Nadzornog odnora, Johanes Dic, i izvršni direktor, Gotvald Kranebiter. 
Što se novog šefa tiče, Fekterova je kazala da je banci potreban iskusan menadžer, koji mora imati iskustvo i u istočnoj Evropi, i koji će znati da se ophodi sa javnim vlasnikom i medijskom „propratnom muzikom“. 
Ona je izrazila očekivanje da će Upravni odbor Hipo banke narednih nedelja, preko međunarodnog konkursa, naći novog menadžera, koji će primeniti plan restrukature.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.