Vesti iz sveta

24.10.2022. 13:57

Bankar.me

Autor: Nova ekonomija

Prosečna zarada u Crnoj Gori 718 evra

Foto: Pixabay

Prosečna zarada (bruto) u Crnoj Gori iznosila je 886 evra u avgustu 2022. godine, dok je prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) iznosila 718 evra, prenosi Bankar.me.

Prema podacima Monstata, najveće prosečne zarade imaju zaposleni u sektoru finansija, 1.169 evra.

Prosečna neto zarada porasla je 0,6 odsto u avgustu 2022. godine u odnosu na jul 2022. godine, dok je prosečna neto zarada u avgustu 2022. u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležila rast od 35 odsto.

INFLACIJA JEDE RAST PROSEČNIH ZARADA, JUNSKE PLATE MANJE U ODNOSU NA MAJSKE

U sektoru šumarstva, ribarstva i poljoprivrede prosečne zarade iznosile su 670 evra i u odnosu na jul veće su za dva evra. Zarade u sektoru rudarstva u proseku su oko 900 evra, odnosno osam evra više nego u julu.

Prosečna zarada u prerađivačkoj industriji niža je za dva evra nego mesec ranije i iznosi 586 evra, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, plata manja za devet evra i iznosi 1.092, umesto julskih 1.101 evro. Sektor snabdevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti beleži rast od šest evra, pa sada zarade iznose 658 evra.

Pad beleži i sektor građevinarstva, pa su zarade niže za 13 evra i u avgustu su iznosile u proseku 669 evra, dok trgovina na veliko i malo beleži blagi rast od sedam evra i prosečna plata je iznosila 608 evra, iako i dalje zaposleni u ovom sektoru imaju najniže zarade.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u avgustu 2022. godine u odnosu na jul 2022. porasle 0,2 odsto, realne zarade su za isti period zabeležile rast od 0,4 odsto, prenosi Bankar.me.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.