Umetnici ljuti FOTO: Pexels

Protest otkrivenih bradavica ispred Fejsbuka zbog cenzure golotinje

Umetnici ljuti FOTO: Pexels

Na desetine golih modela okupilo se u nedelju ispred kancelarije Facebook-a u Njujorku kao deo umetničke instalacije kojom se izražava protest zbog zabrane golotinje na Fejsbuku i Instagramu, pišu američki mediji.

Protest poznat kao #WeTheNipple (Mi bradavice), organizovala je Nacionalna koalicija protiv cenzure (NCAC) zajedno sa umetnikom Spenserom Tunikom (Spencer Tunick), koji je fotografisao golu masu.

Facebook ima strogu zabranu golotinje na svojoj platformi kao i Instagram. Neki umetnici se žale da im to onemogućava da dele svoj rad na internetu.

"Umetnici ne mogu da dele slike svojih tela. Muzeji i galerije su ograničeni čak i kada promovišu izložbe s aktovima", napisao je NCAC u saopštenju povodom ove akcije.

Prema CNN-u, u performansu su učestvovali i članovi grupe za osnaživanje žena Grab Them By The Ballot.

"Mi smo ovde da bismo osnažili žene oko pozitivnosti tela i podstakli izlaznost ženskih birača u 2020. godini", rekla je Davn Robertson, osnivač grupe, u izjavi za medije pre događaja.

Ona je kazala da se Facebook i Instagram drže mizoginih politika koje previđaju kontekst umetničke nagosti.

Robertson je izjavila da je Facebook trajno zabranio stranu grupe nakon što je objavila slike ženskog akta, a i njen nalog je nekoliko puta bio zabranjen.

Kako kaže, nakon njenih žalbi iz Fejsbuka su se izvinili, ali joj je nalog ponovo zabranjen kad je objavila slike golog tela.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara