Radnici Amazona danas glasaju o sindikalnom organizovanju

Foto: Wikimedia

Hiljade radnika zaposlenih u Amazonovom skladištu u Alabami danas će glasati na sindikalnim izborim, čime će postati prva grupa radnika u toj kompaniji koja je oformila sindikat, piše Vol strit žurnal.

Organizatori su rekli da bi formiranje sindikata omogućilo radnicima da kolektivno pregovaraju o bezbednosnim standardima, obuci, pauzama, platama i drugim pogodnostima.

Te teme su već duže vreme u središtu sporova između Amazona i njegovih zaposlenih.

U petak je Nacionalni odbor za radne odnose odbio pokušaj Amazona da odloži sindikalno glasanje koje je trebalo da počne u ponedeljak, 8. februara.

Za mnoge je ovaj potez tehnološkog giganta delovao kao taktika zastoja, uključujući i zahtev da se na izborima glasa lično, a ne putem interneta.

Amazon je, međutim, rekao da je razočaran odlukom Odbora jer se kosi sa ciljem kompanije da što više ljudi glasa na izborima, rekla je portparolka Amazona Heder Noks u izjavi.

"Glasanje putem interneta ima 20 do 30 odsto manju izlaznost. Amazon je predložio bezbedan izborni postupak na licu mesta, koji bi našim radnicima omogućio glasanje lično", rekla je Noks.

Amazon se godinama bavio sindikatima među svojim zaposlenima u Evropi, međutim kompanija se u prošlosti uvek protivila pokušajima sindikalnih udruživanja u SAD-u.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara