Radnici Amazona formiraju prvi sindikat?

Foto: Wikimedia

Radnici Amazonovog skladišta u Alabami uskoro odlučuju o tome da li će formirati sindikat, u onome što se smatra jednim od najvećih i najznačanijih sindikalnih pokreta u novijoj američkoj istoriji, piše britanski Gardijan.

Prošle nedelje su radnici Amazona i advokatski tim sindikata u kojem učestvuje i senator iz Vermonta Berni Senders, bivši kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, pokrenuli sindikalnu borbu koja bi mogla da rezultira pritiskom na kompaniju Amazon.

Američki Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB) počeće da broji glasove da bi utvrdio da li će radnici osnovati sindikat, ukoliko u tome uspeju, to će biti prvi sindikat kompanije Amazon u SAD-u, jer su mnogi radnici Amazona u Evropi već udruženi u sindikate.

Oko 5.800 zaposlenih imalo je pravo glasa, a prema rečima NLRB-a brojanje glasova, kao i sam zakonski proces formiranja sindikata će potrajati.

Tokom prebrojavanja glasova, Amazon će imati priliku da ospori istinitost glasačkih listića i uloži prigovore u roku od pet radnih dana od prebrojavanja glasova.

Rezultati bi takođe mogli biti odloženi ako se ospori dovoljan broj glasačkih listića.

Amazon se agresivno usprotivio formiranju sindikata u skladištu u Alabami, podstičući radnike da glasaju protiv na izborima putem plakata, sms poruka, pa čak i angažovanjem konsultanata koji savetuju kompaniju kako da izbegne formiranje sindikata.

Nedavno su zaposleni u ovom tehnološkom gigantu tvrdili da ih kompanija tretira kao robote jer zahteva ogromne radne kvote i odnosi se s nedovoljno poštovanja prema zaposlenima.

Kompanija je uzvratila saopštenjem da radnike plaća 15,30 dolara po satu, što je dvostruko više od proseka u državi Alabama, da je otvorila hiljade radnih mesta i da svojim zaposlenima plaća zdravstveno osiguranje koje pokriva i oftamološke i stomatološke preglede.

Stotine radnika Amazona širom SAD-a izrazilo je interesovanje da započne organizovanje sindikata i na svojim radnim mestima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara