Radnici Gugla formirali prvi sindikat

Foto: Pixabay

Više od 200 radnika kompanije Gugl (Google) preduzelo je korake za formiranje sindikata, što je velika retkost u tehnološkoj industriji, piše BBC.

Kako kažu, sindikat će dati zaposlenima veću moć da izraze zabrinutost u vezi sa diskriminatornom radnom praksom u firmi i načinom na koji se bavi problemima poput govora mržnje na mreži.

Najava Sindikata radnika usledila je nekoliko nedelja nakon što se Gugl sukobio sa svojim naučnicima koji su se bavili pitanjima veštačke inteligencije i etike u tehnologiji.

Tenzije između tehnološkog giganta i dela njegovog osoblja naglo su porasle nakon otpuštanja naučnice Timnit Gebru koja je sa Margaret Mičel vodila tim od 12 naučnika usredsređenih na etička pitanja u razvoju veštačke inteligenciju (AI).

Google od naučnika tražio da u izveštajima o veštačkoj inteligenciji koriste "pozitivan ton"

Američki Nacionalni odbor za radne odnose takođe je nedavno presudio da je firma nezakonito otpustila zaposlene zbog pokušaja organizovanja sindikata.

Lorenc Berland i Ketrin Spajers otpušteni su krajem 2019. godine navodno zbog sindikalnog aktivizma.

Ovu novu grupu organizovali su softverski inženjeri, ali je otvorena za sve redove u američkoj i kanadskoj radnoj snazi, uključujući privremene radnike i izvođače radova.

Novi sindikat povezan je sa većom radničkom grupom, „Radnici Amerike u oblasti komunikacije“, ali ne traži formalno priznanje od savezne vlade, ograničavajući svoju pregovaračku moć. 

Gugl je saopštio da pokušava da stvori podsticajno radno okruženje, ali je nagovestio da sa novim sindikatom neće direktno pregovarati.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara