Svet

28.08.2020. 13:29

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Radnici sa Zapadnog Balkana i dalje će moći da idu u Nemačku

Vlada Nemačke vlada usvojila odluku kojom se produžuju pravila za useljavanje nekvalifikovanih radnika sa Zapadnog Balkana do 2023. godine, preneo je RTS."Građanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore ...

Foto: Pexels

Svet

28.08.2020. 13:29

Vlada Nemačke vlada usvojila odluku kojom se produžuju pravila za useljavanje nekvalifikovanih radnika sa Zapadnog Balkana do 2023. godine, preneo je RTS.

„Građanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore omogućeno je da, nezavisno od formalnih kvalifikacija za zapošljavanje, doputuju u Nemačku“, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad i socijalna pitanja Nemačke.

Nova vest je uvođenje kvote od 25 hiljada radnika sa Balkana godišnje.

„Ovo je dobro za nemačku privredu. Pojedine branše kao što je građevinarstvo i dalje beleže ekspanziju i trebaju im radnici. Nedostatak stručnog kadra ne sme u ovim branšama da zakoči rast“, rekao je ministar za rad Hubertus Hajl.

Napomenuo je da se dolazak kvalifikovane radne snage omogućava ako nema dovoljno takve radne snage u Nemačkoj ili Evropskoj uniji.

Staro pravilo je na snazi do kraja 2020. godine, a od stupanja na snagu 2016. pokazao se kao način legalne radne migracije koji je veoma korišćen.

„I rezultati procene Instituta za istraživanja tržišta rada su pozitivni. Pokazalo se da je 58 odsto radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na nivou stručne kvalifikovane radne snage ili višem“, navodi se na sajtu ministarstva.

Odluku o novom pravilu treba da usvoji gornji dom nemačkog parlamenta Bundesrat gde je na dnevnom redu 9. oktobra.

Po usvajanju u Bundesratu odluka stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

O STARIM PRAVILIMA:

NEMAČKA EKONOMIJA DOŽIVLJAVA NOVI UZLET, TREBA IMA 1,1 MILIONA KVALIFIKOVANIH RADNIKA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.