FOTO Pexels

Rajaner mora da vrati pare Francuzima, subvencije bile nezakonite

FOTO Pexels

Evropska komisija utvrdila je da su marketinški sporazumi sklopljeni između lokalne francuske Asocijacije za promociju turističkih i ekonomskih tokova (APFTE) i niskobudžetne aviokompanije Rajaner nezakoniti prema pravilima EU o državnoj pomoći. Rajaner sada mora da vrati 8,5 miliona eura ilegalne državne pomoći francuskim vlastima, objavila je EK.

Istraga je pokazala je da su francuske lokalne vlasti plaćale niskotarifnoj kompaniji za promociju aerodroma u Monpeljeu, što je Rajaner dovelo u prednost nad konkurencijom. 

Preciznije, između 2010 i 2017, APFTE je zaključio različite marketinške sporazume sa Rianair-om po kojima je dobio oko 8,5 miliona evra u zamenu za promociju aerodroma Monpelje, samog Monpeljea i okoline kao turističke destinacije na vebsajtu Rajanera.

Nakon pritužbe konkurenata kompanije Rajaner, Komisija je u julu 2018. godine otvorila dubinsku istragu.

Istraga je pokazala da potpisani sporazumi nisu odgovarali marketinškim potrebama francuskog udruženja za promociju turizma, i da su služili kao podsticaj Rajaneru da koristi usluge aerodroma u Monpeljeu.

Takođe APFTE je, ili zaključivao sporazume direktno sa Rajanerom, a ne sa drugim aviokompanijama, ili je organizovao javne tendere koji su bili pristrasni prema Rajaneru.
 
Aerodrom Monpelje je regionalni aerodrom.  Zračna luka je opslužila gotovo 1,9 miliona putnika u 2018. Rianair je na aerodromu bio prisutan do aprila 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ: SLOVENAČKA ADRIJA ERVEJZ PRIJAVILA SRBIJU ZBOG DODELE SUBVENCIJA ER SRBIJI

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara